luni, ianuarie 02, 2006

Joaca de-a Cioran

Ma enerveaza la culme romanii care isi scriu blogurile integral in engleza. Deh, si eu mai scap pe-aici cateva "englezisme", dar, totusi... pana la a scrie totalmente in engleza, mai e ceva cale. Si cand cineva vrea sa scrie pe un asemenea blog comentarii in limba lui Eminsescu, i se raspunde In english, bitch. [nu conteaza blog'ul sau persoana. Vorbesc asa, in general].
Asta aduce a Cioran care a vrut sa se dezica total de limba romana in ultimii sai ai.
Oare e asa de greu sa scrii in romaneste? Sau macar partial? I wonder...

14 comentarii:

  1. credeam ca numai eu nu inteleg de ce unii romani scriu doar in engleza...

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,

    A scrie in engleza pentru a ajunge la un auditoriu mai larg, pana la urma pentru a face mai cunoscute opiniile romanilor, mi se pare un fapt pozitiv. Nu insa si a nu accepta comentariile in romana; in fond poate fi publicat un rezumat tradus al acestora, daca e necesar.

    Cu ceva vreme in urma, conversam si eu cu George Popescu pe aceasta tema.

    Numai bine,
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamnee, ma crezi ca la acelasi lucru ma gandeam si eu azi? :-?

    RăspundețiȘtergere
  4. Stii, de fapt tentatia asta a auditoriului cat mai numeros [si diversificat lingvistic] vine din superbie [sau daca vrei, orgoliu personal]. E ceva de genul: "Ui' dom'le cate limbi stiu eu". Altii "blogheaza" in engleza, cu o blazare demna de o cauza mai buna, dand puternica impresie ca le este rusine ca's romani.

    E putin probabil ca cineva din Noua Guinee [sa zicem] sa fie interesat de alegerile din Romnia, peripetiile cu prietenii tai la sanius sau faptul ca a crescut dolarul [ori alte lucruri pe care le posteaza lumea pe blog].
    Poate nu inteleg eu prea bine conceptul de blogging (I mean personal blog - nu e-learning, nu e-commerce, nu e-cosulting, nu e-news) insa eu scriu doar pentru mine. Iar daca ma citesc si cativa oameni necunoscuti (pe care cu timpul mi-i fac cunoscuti cat de cat), nu ma deranjeaza catusi de putin.

    Repet, poate gresesc eu. Insa un personal blog ar trebui scris in limba ta. Sau, daca tot ai "ambatzuri" englezesti, fii obraz-subtire si fa un rezumat [si] in romaneste.

    PS: Am citit conversatia ta. De fapt care sunt concluziile? Din cate am inteles, tu esti o partizana moderata a bogarilor in .en [moderata, pt ca vrei sa aiba si un rezumat in .ro]
    Am "dibuit" bine?

    RăspundețiȘtergere
  5. Hehe :)
    OK.. de ce bloghez eu in engleza ? In primul rand pentru ca vreau eu si nu pentru ca e cool. Prima mea iubire din scoala a fost engleza, si nu calculatorul. Faptul ca publicul este mai larg este si acesta un avantaj desi eu nu prea vad in viitorul apropiat ca niste straini sa-mi citeasca blogul.
    Nu scriu in romana fiindca ar fi mai greu, din contra, fiindca e mai greu sa scriu in engleza. Sunt constient ca pentru unii romani este mai greu sa citeasca in engleza, dar nu ma intereseaza asta. Daca nu stii cat de cat cea mai circulata limba internationala poate nici n-as vorbi cu tine ( nu este un moft acesta, nu ma intelegeti gresit, dar de ceva timp pana si mama mea stie engleza ).
    Unora persoane le este mai usor sa-si exprime sentimentele in alta limba.
    Repet. Sa nu credeti ca unii fac asta fiindca e cool. Eu sunt total impotriva fitzosilor. Nu sunt nici elev al unei clase cu profil bilingv, nici la un liceu prestigios. Pe durata liceului ba chiar am uitat engleza datorita profesorului foarte prost, si as vrea sa nu uit limba.

    RăspundețiȘtergere
  6. P.S. Nu am injurat pe nimeni daca a postat un comentariu in limba romana, si nici nu incurajez cititorii sa posteze comentarii in limba engleza.

    RăspundețiȘtergere
  7. Personal, nu trebuie sa judecam pe nimeni, e blogul fiecaruia, si si`l modeleaza dupa personalitatea sa.
    Pe de alta parte,daca citesc comentariile in lb. romana,si dau raspunsurile in engleza, totusi mi se pare putin cam tipic americanesc.No offence.Daca tot vrem sa fim lingai, macar sa o facem cu putina demnitate.Iti expui blogul in limba engleza, fiindca tot te simti 'tu' bine asa, dar macar din putin respect, raspunde`i persoanei care te citeste in limba in care a coementat.Mi se pare echitabil in felul asta, altfel, devenim prea cu 'nasul pe sus'.!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmm. Eu nu am zis oricum ca ma enerveaza cei care scriu in engleza, ma intrebam de ce prefera sa scrie in alta limba. Raspunsul lui Auras mi se pare ca e cel mai bun pentru inrebarea mea, desi stiu ca unii scriu in engleza ca sa fie cool, fara sa cunoasca prea bine limba.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am "in lucru" [notepad] o lista de chestiuni care ma enerveaza.
    Sper sa o pot posta in seara asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. ziua buna! scrisesem mai devreme un comentariu luuung...si mi s-a sters. incerc din nou.

    pentru ca am fost "atinsa" de cele scrise mai sus, m-am gandit sa ofer si eu motivatia mea pentru a scrie un blog in engleza. Am 3 bloguri: unul este un fotoblog, al doilea este un blog in romana cu locurile mele preferate din Bucuresti, si mai este al treilea - "cel principal" - care este intr-adevar scris in engleza. Iar explicatia este simpla. Meseria pe care o practic (sunt "account planner", un soi de om de strategie intr-o firma de publicitate) este la inceput de drum in Romania. Prin urmare, este extraordinar de greu pe aici sa gasesti indrumare, sfaturi, idei, carti, recomndari, evaluari etc. In schimb, de pe la planner-ii straini (in special englezi care fac parte din asociatia londoneza a account planneri-lor) primesc foarte mult ajutor. Ei sunt foarte dispusi sa isi impartaseasca din experienta, exista chiar persoane dispunse sa trimita carti de specialitate din biblioteca personala pana in Romania, dar vor in schimb sa vada si ceva mostre de gandire. cel mai adesea, un blog. De aceea il scriu in engleza, ca sa facilitez comunicarea cu persoane de la care am atat de mult de invatat. Mai ales ca el contine in genere observatii pe care le fac tocmai datorita acestei meserii.

    Dar niciodata nu as cere comentarii in engleza din partea unui roman, si nici nu as raspunde in engleza comentariilor facute in romana.

    Ba mai mult, cand am inceput din impuls (la liceu am fost in clasa cu profil bilingv, la facultate la sectie cu predare in engleza) sa scriu in engleza blogul cu locurile din Bucuresti unde imi place sa petrec timpul, sa beau un ceai sau sa mananc, am realizat imediat ce penibil este sa il scriu in engleza si mi-am revizuit atitudinea.

    o zi buna tuturor si sper din suflet ca nu am reusit sa enervez si mai tare.

    diana

    RăspundețiȘtergere
  11. Stai linistita.
    N-ai reusit sa enervezi pe nimeni. ;)
    Blogurile tale sunt perfect justificate.

    Daca nu s-a inteles [nici acum], eu ii avusesem in vedere pe cei care scriu un blog in engleza numai ca asa arate altora ca sunt cool sau ca sunt extrem de sictiriti de Romania si de limba romana, ca vezi-doamne ei nu se mai complica sa scrie in limba asta de kko. De aceea am si facut analogia cu Cioran [inca din titlu].

    Sper sa fi fost bine inteles.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sweetie pie.. (daca-mi permiti :)) ) sunt la al 3-lea mesaj pe care l-am inceput. Dar mi-am promis ca anul asta sa ma gandesc de 2 ori inainte de a vorbi o data, asa ca din pacate nu va avea nimeni ocazia sa vada o ploicica de nervi la adresa celor care au ceva impotriva moftului meu de a scrie in orice limba imi vor mie degetelele (oh, darn it.. here i go again.. >:) ).. bottom line ar fi ca nu as vrea sa ramai cu o impresie gresita asupra a ceea ce imi imaginez ca sunt niste bloguri foarte simpatice, chiar daca in english. People connect. Am prieteni dragi din alte tari cu care imi place sa imi comentez pozele si pe care frankly nu i-as lipsi de strabusirile mele de inteligenta :P na, uite, ca tot imi iese adevarata natura la suprafata :))

    cele bune.. si-un an bun (si prea te deranjeaza multe lucruri... take it eeeeeasy) ;-)

    RăspundețiȘtergere
  13. Boyarule, abia acu mi-am dat seama unde am citit postul cu ..."Si cand cineva vrea sa scrie pe un asemenea blog comentarii in limba lui Eminsescu, i se raspunde In english, bitch.", post care mi-a facut explozie nervoasa la nervii mei.......
    Asa ca io am scris postul cu "Pa ruskii suka!" , ca tare ma enerveaza citeodata, shi astia, ai tai si ...nevasta-mea!
    Shi scuze pentru indrazneala,..Luminatia Ta! :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Multi (dacã nu cumva chiar toti!...) nu vor fi de acord cu ceea ce urmeazã, dar le recomand sã cugete mai profund... * Din foarte multe motive pe care nu am de gând sã le discut aici, limba românã are putini utilizatori care o folosesc foarte bine! Cei mai multi dintre noi folosim o limbã stâlcitã si incorectã, total improprie cuiva care o vorbeste zilnic, încã de la nastere! În ciuda inculturii de care dãm dovadã la fiecare pas, ne place sã ne imaginãm faptul cã suntem o natie pe care inteligenta o dã afarã din casã, drept pentru care ne afirmãm, plini de aplomb, calitãtile închipuite doar de noi însine. Folosirea limbii Engleze reprezintã pentru multi dovada supremã a unei desteptãciuni ce a depãsit cu mult limitele normale ale capacitãtilor umane. Un dictionar, credem noi, este de naturã a ne transforma în mii de Shakespeare...s! Realitatea este un pic diferitã, în sensul cã noi nu gândim în limba Englezã (...sau în oricare altã limbã în care dorim sã ne exprimãm...) si, din aceastã cauzã, categoriile de cititori vizate de noi vor sfârsi repede prin a ne ignora. Vom beneficia însã de atentia multor bloggeri din...lumea a III-a, care descoperã cu uimire faptul cã sunt capabili de a pricepe câteva cuvinte într-o limbã având o folosintã globalã. Remarcati, vã rog, faptul cã cei ce comenteazã posturi din bloguri românesti scrise în Englezã sunt TOT români din Anglia, America, Germania, Canada, Australia, Franta, Italia, Spania, Olanda, Danemarka, Suedia etc. si mai putin NATIVI din tãrile respective!!! Situatia pare a se compensa cu multimea de indieni, sri-lank...ezi, marocani, egipteni, sudanezi, congolezi, angolezi, cubanezi, haitieni, ceylonezi, ugandezi, burundezi, filipinezi s.a.m.d. care misunã prin paginile de comentarii ale bloggerilor români. Nu mai am de adãugat altceva decât un mai vechi slogan patriotic : Inteligent si iscusit - boborul meu!

    RăspundețiȘtergere