sâmbătă, ianuarie 07, 2006

wattmetru cu peripetii

TCM energy meter
Dupa 1 saptamana de asteptari, am reusit sa achizitionez un wattmetru. (thanks novi). E vorba de un aparat ce se interpune intre aparatele consumatoare si priza, masurand cantitatea de curent consumata, precum si timpul de functionare. Are ca extra optiuni o alarma in cazul depasirii unui prag prestabilit de kW/h, precum si calcularea pretului kilowattilor consumati. Foarte util, mai ales in cazul in care in familie se ivesc discutii de genul: "Calculatorul consuma cel mai mult", "Ba nu, televizorul" etc...
Acum ii fac primele teste. Ca impresii, pot sa spun ca monitorul consuma destul de mult (~ 110 W ), in comparatie cu unitatea centrala (~ 47 W). Parti negative: e facut pentru prize englezesti, cu 3 "picioruse" dreptunghiulare pe steker si are astfel nevoie de doua adaptoare: unul pe intrare si iesire. Ultimul mi l-a rezolvat tot novi. Dupa celalalt a trebuit sa "alerg" eu. N-are rost sa spun ca ieri am umblat prin absoltut toate magazinele de profil din oras. Raspunsul venea invariabil: "N-avem" ori "N-am auzit de asa ceva". Cel mai usor ar fi fost sa intreb asa: "Asa-i ca NU aveti?".
In cele din urma am gasit un steker la reparatii radio-TV, unde baietii aduc TV'uri din occident la SH. Iar aseara m-am apucat de mesterit, adaptat si "surubarit". Acum "gadgetul" e functional si la prize... romanesti. Ta-da!

PS: ma intreb de ce englezii trebuie sa fie altfel? Altfel de prize/stekere, circula altfel pe sosele, au volanul altfel etc... Nu spun ca ma enerveaza si asta, caci oricum si asa e destul de mare lista.

12 comentarii:

  1. E destul de folositor,si sunt surprins in mod placut de consumul unitatii tale centrale de numai 47W...il poti folosi cu succes pentru download consumand destul de putin zic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cât despre monitorul care consumã 110w... Îl poti face sã lucreze mult mai eficient, îmbunãtãtindu-i randamentul cu circa 17% si iatã cum : fiind un model ceva mai vechi (cred cã este construit cu "lãmpi" - asa este?), o mare parte din energia consumatã se transformã în cãldurã ; dacã asezi deasupra lui, deasupra monitorului (vei avea nevoie de un suport special, foarte simplu si usor de construit), o tigaie nu prea mare, vei putea "refolosi" o parte importantã din cãldura risipitã, prãjind douã ouã...de pildã.

    RăspundețiȘtergere
  3. Unitatea centralã poate consuma DOAR 47w numai si numai în situatia în care apartine unui CALCULATOR (...calculator!) capabil de a executa cu brio cele patru operatii fundamentale : adunare, scãdere, înmultire si împãrtire!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda...
    Mu stiu ce ti se pare atat de incredibil faptul ca unitatea mea centrala consuma doar 47W. Trebuie sa pun poze ca sa ma crezi, sau ce?
    Iar sugestia cu tigaia o pot trece doar la "funny stuff".

    RăspundețiȘtergere
  5. boyarul, poate nu merge chiar pentru prajit oua, dar un CRT poate fi folosit cu brio pentru incalzit inghetata vara si mainile iarna :D
    Cam cat a costat jucaria si cat consuma ea?

    RăspundețiȘtergere
  6. @ straniu,
    "Jucaria" m-a costat (in ianuarie) 50 RON (aka 500.000 ROL). Functioneaza cu 2 baterii de ceas electronic (din acelea rotunde, ca si aspirina).

    Legat de CRT: inca nu s-a nascut LCD'ul acre sa bata la PERFORMANTE (si pret!!) un CRT. Asa ca mai astept paa sa schimb monitorul actual (un Compaq S920).

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi l-a cumparat cineva dintr-un magazin din Constanta si mi l-a trimis prin posta. Sincer, eu nu stiu de unde de poate cumpara.

    RăspundețiȘtergere
  8. Scrie si tu specificatiile exacte la calculator. De monitor ai zis dar spune si de ce ai in unitate:
    - CPU (tip, frecventza, eventual model number)
    - MB
    - Placa video (on board sau dedicata)
    - numar HDD si eventual model number (MPN)
    - DVD (da/nu)
    - RAM (cate "placutze")
    - placi de extensie aditionale
    - Dispozitive conectate la porturi (imprimanta, joystick, HDD extern, etc)

    Consumul la monitor mi se pare normal dar la unitate e infim. Un PC bazat pe MB MiniITX poate sa stea in 47W la utilizare medie dar la un PC normal (ATX) daca mai ai si placa video dedicata sari lejer de 100W.

    RăspundețiȘtergere
  9. - CPU: Intel P4 Northwood @ 2.66 GHz, FSB 533
    - MB: Gigabyte 8IPE1000
    - Video: GeCube 9550 XT (R9550GU-C3P) @ 430/550
    - HDD: Seagate 80GB + WD SE 200GB + WD SE 160GB
    - Optical: Asus DRW-1608P2S (DVD-RW) + Asus CRW5232AS (CD-RW)
    - RAM: PQI 2x256MB PC3200 DDR

    RăspundețiȘtergere
  10. Banuiesc ca intre timp ai mai avansat si tu la un LCD(care nu consuma mai mult de 40W/h).
    In schimb cred ca acuma situatia s-a inversat...unitatea centrala mananca mai mult curent decat monitorul in sine :).

    RăspundețiȘtergere
  11. Mie LCD-ul de 17" imi consuma 28W/ora iar unitatea centrala(Intel G530+4GB ram+HDD Seagate 500GB, video onboard in procesor) consuma 35W in idle si maxim 40-45W in utilizare office,webdesign.

    RăspundețiȘtergere