duminică, februarie 05, 2006

O masina frumoasa

Intri intr-un salon auto pentru ca ai vrea sa iti cumperi o masina noua frumoasa. In fata portii vezi cateva masini lovite si ruginite, pentru o clipa te uiti la ele, dar vazand petele de rugina, treci mai departe cu nepasare.
Vanzatorul te intampina amabil, te serveste cu cafea si te invita sa iei loc pe canapea. Te asezi si in timp ce iti sorbi cafeaua te cuprinde o senzatie de caldura in timp ce raspunzi la intrebarile obisnuite. Dupa ce termini cu cafeaua, un angajat te insoteste in salon, unde poti sa alegi masina potrivita garajului tau. In total sunt doua, cu numele Windows 98 si Windows NT, pe ele cu litere mari, sigla Microsoft, care sugereaza fabricantul. Intre timp, incet paseste in spatele tau un tip imbracat elegant si se prezinta cu numele de Marketing Gheorghe. La exterior amandoua masinile arata la fel, te uiti la ele si de aproape si de la distanta dar nu vezi nici o diferenta.

Ca automobilist cu experienta, il rogi pe Gheorghe, sa iti arate motorul si suspensia, caci ? cu toate ca nu te pricepi ? intotdeauna te-au interesat componentele noi.

- Domnule, din pacate fabricantul nu permite acest lucru, dar va pot arata o fotografie.

Pe poza vezi o aparatura care ar rusina chiar si un motor de racheta si nu poti sa iti iei privirea de la imagine, cand Gheorghe iti zice:

- Acesta este motorul Windows 98-ului, al modelului NT este si mai bun, doriti sa il vedeti si pe acesta ?

Vazand si poza motorului NT-ului, incepi sa te gandesti ca ai vrea sa fii proprietarul unui NT, dar pretul din pacate nu este pentru buzunarul tau. Ai vrea sa probezi Windows 98-ul, dar vezi ca Gheorghe da din cap:

- Fabricantul ataseaza la masina un caiet pe nume EULA si numai atunci puteti sa primiti cheile, daca sunteti de acord cu contractul.

- Atunci as dori sa citesc contractul, raspunzi. ? EULA se gaseste intotdeauna pe scaunul din fata, dar usile sunt inchise ? zice Gheorghe.

- Atunci cum pot sa il citesc ?

- Asta nu mi-a comunicat fabricantul ? ridica din umeri Gheorghe

O sa fie ce-o sa fie ? te gandesti, platesti si ceri cheile. Gheorghe le preda bucuros si se apleaca la geam:

- Firma noastra a lucrat foarte mult ca sa aveti o masina ca asta, nu ne faceti de rusine, dupa care iti da o carte de vizita.

Prima observatie este ca bordul abia depaseste ca functionalitate pe cel al unui Trabant. ?Macar nu o sa ma incurce? ? iti zici ironic. incet cobori de pe rampa, dupa care iesi pe poarta. Dupa cateva sute de metri motorul vazut pe poza te incurajeaza si apesi brusc acceleratia. in locul ?mugetului?, motorul tuseste de cateva ori dupa care in urma unei pocnituri se opreste, iar pe bord se aprinde o lumina albastra care te avertizeaza ca ai folosit masina in mod eronat. Repornesti, dupa care apesi usor acceleratia si incet o iei spre casa.

In drum spre casa vezi o gramada de masini rablagite, care te depasesc una dupa alta, iar de pe fata soferilor poti citi numai mila. incet mergi spre casa pe drumul obisnuit, pe unde ai trecut zi de zi cu masina ta DOS. in clipa in care vrei sa virezi la stanga, masina se opreste si un bec rosu te atentioneaza ca pe drumul acesta nu poti circula cu masina Windows 98, caci din cauza masinilor DOS care vin din fata, Windows-ul se poate rasturna foarte usor.
Nu intelegi care este legatura, dar iti dai seama ca nu ai ce face. Mergi mai departe drept inainte, intre timp te gandesti cum ai putea sa ajungi cat mai repede acasa. in sfarsit ajungi acasa, deschizi usa de la garaj si parchezi cu grija langa vechea ta masina DOS. Speriat, observi ca din noua ta masina ies brate de robot care gauresc cauciucurile si taie furtunele de frana de la veche ta masina. Dupa ce intri in casa te asezi in fotoliu si incepi sa citesti datele tehnice ale masinii.

Pe pagina intai scrie ca aceasta este o masina, are patru roti, poate sa mearga pe drumuri publice, s-a lucrat foarte mult ca sa fie asa de frumoasa si se spera ca te bucuri foarte tare de ea. Citind pagina a doua iti creste tensiunea, caci masina Windows nu merge numai pe drumuri cu patru benzi, dar daca vrei sa o folosesti cu adevarat nu o sa se supere nici pe un drum cu sase benzi. Daca ai de gand sa mergi pe la casa ta de weekend, sau construiesti pe acolo un drum cu patru benzi, sau iti cumperi inca o masina. Nu poti alimenta numai de la benzinarii cu inscriptia Microsoft, in caz contrar incalci contractul EULA, nu poti parca numai in parcari Microsoft ( cu plata ).

Te gandesti sa iti faci o cafea, cu toate ca stii ca nu o sa iti faca bine la tensiune. Te asezi inapoi si asculti sunetele ciudate care vin din directia garajului. Citesti mai departe descrierea si incerci sa nu fii atent la mediul inconjurator. incepi sa citesti sectiunea ?Ce nu este voie? si te ingrozesti vazand ca nu ai voie sa deschizi capota, portbagajul, usile din spate, nu o poti fotografia si nici nu ai voie sa o dai imprumut prietenilor. Casti si te gandesti ca maine o sa faci un drum de proba mai lung.

Windows 98 nu are piese de schimb, scule, triunghi reflectorizant, pentru ca nu se strica niciodata. Masina asta nu o poti vinde nimanui, o sa putrezeasca la tine si nu o poti da imprumut.

Dimineata te trezesti devreme, dar pari foarte obosit. Faci o cafea dubla si iesi in garaj. Deschizi usa si nu iti vine sa-ti crezi ochilor.... DOS-ul este distrus. Nervos ii tragi un picior in roata spate a Windows-ului, la care porneste alarma. Asta te enerveaza si mai tare asa ca ii mai dai 2 picioare. Fugi repede in casa si te rogi nu cumva sa se trezeasca vecinii. In descriere nu gasesti cuvantul "alarma". Fugi inapoi in garaj si te uiti inauntru pe geam. Pe bord un bec rosu clipeste : "Registry error !"

Intri inapoi in casa, suni la linia fierbinte, te prezinti, spui care este problema, adica a pornit alarma.
- Hmmm... alarma nu porneste singura, trebuie sa fie un motiv, spune o voce de la celalalt capat al firului. ? Dumneavoastra mai mult ca sigur ca ati folosit piese furate.
- Nu am folosit nimic furat, ieri am cumparat masina.
- Va rog, mie aici imi scrie ca daca porneste alarma, se folosesc piese furate. Voi anunta anchetatorii.
Pui jos receptorul si astepti nervos anchetatorii, intre timp iti aprinzi o tigara de care te-ai apucat azi dimineata dupa 6 ani. Dupa al 3-lea fir auzi scrasnet de frane, apoi soneria. Iesi la poarta si vezi cum o echipa de baseball coboara din duba si se aliniaza in spatele anchetatorului.
Ii conduci in garaj si le arati masina cu alarma vuind. Anchetatorul exclama :
- Aha! Acesta este un DOS! si porneste in directia ramasitelor. Un pic cauta printre acestea, timp in care te gandesti ce masina buna a fost DOS-ul. Anchetatorul exclama din nou tinand in mana o piesa ciudata:
- Domnule, acesta este un tetris furat! Baieti !
Te trezesti la spital, unde un politist iti pune sub nas o declaratie. soptind ii spui ca ai vrea sa citesti ce scrie, asa ca sa tina hartia un pic mai departe. Mormaind se conformeaza.
06:48 Am primit un anunt de la dispecerul liniei fierbinti Microsoft, cum ca persoana mai jos numita foloseste piese ilegale la masina.
06:53 Cu masina de servici am pornit 2 spre casa inculpatului.
06:59 Avand in vedere ca nici dupa 10 minute de sunat la usa nu a reactionat, ne-am simtit imputerniciti sa spargem usa, ceea ce am si facut.
07:03 Pe inculpat l-am gasit in garaj in timp ce ascundea piese furate in dulap.
07:04 L-am avertizat sa inceteze activitatea, la care cu ochii bulbucati a sarit la noi si a dat cu gura de 2 ori in genunchiul colegului meu.
07:05 Ne-a prins de maini si urland pe un ton agresiv dupa ajutor, ne-a tras afara in curte, unde a incercat sa ne puna la pamant.
07:06 Inculpatul culcat pe jos ne-a tras mai multe minute de picioare, murdarindu-ne de sange hainele, intre timp rugandu-se in mod ostentativ dupa mila.
07:07 Inculpatul a ramas nemiscat pe jos, timp in care am perchezitionat garajul unde am gasit cele 126 de piese furate enumerate mai jos.
07:26 Acuzatia de furt fiind evidenta, am hotarat confiscarea bunurilor si a masinii.

Anchetator: Nemilos Ioan Martor: Prostanac Mihai, politist sergent major. Inculpat: Saracul Adrian. Nu simti destula putere ca sa te opui, asa ca semnezi resemnat.

Dupa 2 saptamani esti lasat afara din spital, iar dupa cateva luni esti acasa. Fara nici un sentiment observi disparitia garajului si a masinii. Dupa cateva zile auzi galagie din directia portii. Somnoros te uiti afara pe geam si vezi ramasitele DOS-ului, deasupra ramasitele garajului, iar langa ele masina Windows neatinsa. Cu bucurie fugi afara, iar pe dupa-masa deja ai carat inauntru marea majoritate a bucatilor garajului. Chemi un zidar, care in cateva ore iti face garajul mai bun decat a fost inainte caci ai cumparat neoane noi, pardoseala este noua si ea. Seara adormi rupt de oboseala, cu gandul ca maine vei putea din nou sa conduci.

Dimineata te trezesti voios, iti sorbi cafea fluierand, dupa care te imbraci lejer si te urci in masina Windows. Ai vrea sa pornesti motorul, dar masina nu zice nimic. incetezi fluieratul si intri in casa. Te apuca o nevroza mai mica caci trebuie sa suni la linia fierbinte. Cu maini tremurande suni, te prezinti dupa care iti spui problema, cum ca, dupa reconstruirea garajului nu porneste masina.
- Din pacate garajul este de vina, sunati zidarul si vorbiti cu el.
- Dar am incercat cu masina lui Windows si nu au fost probleme.
- Atunci sigur folositi piese fu.......
- aaa, mai mult ca sigur ca aveti dreptate, sun zidarul, spui speriat si inchizi.
Ai nevoie de cel putin o jumatate de ora sa te simti destul de puternic, dupa care suni zidarul. Acesta soseste imediat si se uita care poate fi problema. Bei trei sticle de bere, chiar ai desface-o pe a patra, cand suna soneria. Te sperii, dupa care uitandu-te pe geam afara, te linistesti vazand ca e zidarul.
Dupa o zi obositoare de lucru, s-a aflat ca daca parchezi cu 2 centimetri mai incolo nu sunt probleme.

Dimineata te trezesti vioi, in pasi de dans mergi spre garaj. Deschizi usa, te urci in masina, pornesti motorul care toarce frumos, iar asta te linisteste. Vrei sa iti pui centura de siguranta, dar iti aduci aminte ca asta nu este dotare de serie si ca ar fi trebuit sa cumperi una demult, caci altfel vei fi amendat. Nici o problema, te gandesti, airbag-ul este de serie.
Calci pe acceleratie, dar esti avertizat ca asta este interzis, asa ca pornesti motorul din nou. Pornesti incetisor, iar intre timp te gandesti pe unde ai putea sa ajungi mai repede pe autostrada. Dupa o jumatate de ora zbori cu 120 la ora spre o curba, cand auzi cum se cupleaza blocajul volanului.
La spital trezindu-te iti pluteste in fata ochilor bordul, unde un bec rosu clipeste: "Sunteti sigur ca vreti sa folositi airbag-ul?"

2 comentarii:

  1. Felicitari! E super povestea si plina de inteles!

    RăspundețiȘtergere
  2. So.. true. Si eu voiam sa le fac reclama intr-un urmator post. :)

    RăspundețiȘtergere