luni, martie 13, 2006

dreptul la hai-hui

In ultima vreme vad ca postez majoritar lucruri legate de scoala, de elevi si de mentalitatile lor.
Mi-e [inca] lene sa sparg monotonia subiectului. Postez in continuare...

Printre altele, elevii astepta de la un profesor sa iasa cu ei [si] la activitati extrascolare (gen excursii de o zi sau mai multe, football, la o pizza in orash sau la un film). Intotdeauna am fost deschis la sugestiile si invitatiile lor, sau am incercat sa-i mobilizez in acest sens.
Cu toate acestea, ma lovesc [surprinzator!] de reactiile colegilor din sala profesorala: "Cuuuumm? Te duci cu aia in excursie? Trebuie sa ai mare curaj!". Din priviri si gesturi imi dau de inteles ca sunt un inconstient daca mi-as asuma "riscul" unei excursii de cateva zile cu ei. De ce elevului i se pune mereu in fata prezumtia de vinovatie?
Nu e de mirare ca ei actioneza fata de noi in felul in care actioneaza. Simt [si vad] ca nu ai incredere si ca nu dai doi bani pe activitatile organizate de ei "ad extram".
Sunt convins ca n-o sa ajungi sa cunosti cu adevarat un elev decat in afara scolii, in real wild life. De aceea [si pentru a le da peste nas colegilor care sunt convinsi ca orice iesire cu elevii e sortita esecului] am acceptat o iesire in weekend cu vreo 10 persoane din clasa a XII-a.
Si ce daca sunt clasa terminala? Ei nu merita sa isi oxigeneze creierul si sa prinda forte proaspete, mai ales acum cand se apropie si simularea BAC'ului?

"Desfasuarea actiunii" & "deznodamantul" - duminica inspre seara.

4 comentarii:

  1. Ai dreptate. Cred ca unii elevi apreciaza foarte mult aceste 'iesiri'. Important este sa inteleaga ca scoala e scoala, distractia e distractie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincera sa fiu, ii inteleg perfect pe colegii tai cand ma gandesc clasa din care faceam parte in liceu. Eram ATAT de nebuni (de fapt nu eu, ci colegii mei). Pur si simplu scoteam din sarite pe cel mai rabdator prof :). De-a lungul liceului nu cred ca a rezistat un prof de franceza cu noi mai mult de juma de semestru. Ba da, a fost o tanti care a stat un sem cred, dar era si ea putin sarita si se potrivea :). Eu nu ca nu as fi avut curaj dar nu m-as fi dus in excursie cu clasa mea din prudenta. Oamenii fumau in clasa, umpleau orice spatiu in timp record cu coji de seminte, distrugeau baile si de cateva ori aproape au dat foc la clasa. Nu stiu cum sunt elevii tai, dar in Bucuresti elevii de liceu sunt dezastru (sau, cel putin, una din clasele paralele) :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai iesit cu aia dintr-a XII-a si te-au "aranjat", asa-i? ...Ca n-ai mai dat nici un semn de viata!...

    RăspundețiȘtergere
  4. Relax.

    Nu m-au aranjat deloc. A fost cel mai frumos weekend.
    Insa n-am avut vreme sa postez.
    Sper ca saptamana ce vine sa am mai mult timp liber.
    Pana atunci imi canalizez energiile spre o lectie-model pe care trebuie sa o prezint cu ocazia unui cerc pedagogic vinerea asta care vine (31 martie).

    Toate cele bune.

    Boyarul

    RăspundețiȘtergere