joi, martie 09, 2006

scoala la borcan

Am observat o tendinta in randul cadrelor didactice de a vedea in elevi simple recipiente care trebuie neaparat umplute cu informatie. De multe ori insa recipientele crapa [aflate sub presiune], iar pofesorii nu fac altceva decat sa le carpeasca/repare si sa le completeze din nou cu [alta] informatie, din mers.
Cei patru ani de scoala se transforma intr-o munca zadarnica de umplere & peticire. Se tine prea putin cont de valentele elevului si de ceea ce isi doreste EL de scoala si de la sistemul de invatamant.
Avusese dreptate Eminescu: "Noi carpim cerul cu stele, noi manjim marea cu valuri". Nimic mai mult.

7 comentarii:

  1. Si eu am observat asta cand eram in liceu. Si totusi daca erai copil destept scapai cumva si fara sa tocesti (cred ca prin asta se traduce chestia cu umplerea recipientelor cu orice pret). Las' ca-i mai bine asa decat cum e in america unde toata lumea lasa "bietii copii" de izbeliste

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga boierule, e cert ca la gramatica nu stai bine deloc, si nici la ortografie. Se spune 'mai simplu DECIT acesta' (poti scrie si DECAT daca vrei), ca e vorba de comparatie nu de egalitate, deci nu e 'ca' acesta; de asemenea, gresesti cind crezi ca englezii nu invata romaneste, uite eu predau romana la o universitate din Anglia si sa stii ca se descurca foarte bine, unul dintre ei, cel putin, se pare ca vorbeste mai corect decit tine limba romana. (Daca te deranjeaza ca scriu DECIT sau CIND in loc de ceea ce invatati voi la scoala, cretinismele gen DECAT sau CAND, I'm sorry, pe vremea cind eram eu la scoala inca nu aparuse Iliescu, si deci 'academicienii' nu-si permisesera sa-si bata joc de lingvistica in asa hal ca in prezent) Da' apropo, tu stii ceva engleza?
    In rest, ai dreptate, the system sucks! Toate cele bune.
    Lucian (a.k.a. J. D. Greene; un blog de-al meu pentru tine, daca vrei: http://jdgreenesblog.blogbritain.co.uk/)
    Have fun!

    RăspundețiȘtergere
  3. j.d.greene

    1. Multumesc pentru frumoasele si sincerele aprecieri.

    2. Colegii mei de banca [cei de la academie] m-au rugat frumos sa scriu "DECAT" si "CAND". Nu as avea cum sa-i refuz. Trebuie sa castige si ei o paine din cultura, nu?

    3. Engleza n-am invatat-o si nici n-am stiut-o vreodata... [Ar fi trebuit?]

    4. Multumesc de oferta, dar mi-a zis mama sa nu accept bloguri de la "nenea" pe care nu-i cunosc.
    Iar firma de advertising e ceva mai incolo.

    Ultimul rand ["Have fun!"] nu l-am inteles, datorita celor mentionate la punctul 3.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai boyare bravo mai....iaste unii care se cred mai tari decAt fularul si desi vorbesc limba lu' Shakspir, caCI niciO nu stiu englezeasca, dau cu mucii-n balta....stiu, si mie mi-o zis mama ca nu-i frumos sa vorbesc urat, dar cand ii aud p-astia de pe la universitati da okkcidant nu ma poci abtine.
    Sincere felicitari pentru abordarea problemei ( ma stramb de oki...da dreptul)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce a avut omul cu romana ta?...nu l-am inteles. Oricum, revenind la subiectul postului, in Romania inca se baga pe gat diferite materii, in speranta ca lasa domle' ca merge si asta...si se baga, se baga pana elevul spune...'Domnule, dar materia asta nu imi trebuie, ce rost are sa o invat in profunzime?".Iar profesorul raspunde..."Pentru cultura ta generala, sa stii mai multe." Poate gresesc, insa parerea mea e ca ar trebui ca 'umplerea borcanului' de informatii sa se faca intr-un domeniu,doua, nu in 100.

    RăspundețiȘtergere
  6. N-ar trebui sa se faca nici o umplere. Tot ceea ce e facut fortat, nu o sa isi atinga scopul final.
    Din pacate insa un procent de peste 50% din elevi nu constientizeaza importanta invatarii pentru cariera ulterioasa, asta in contexul in care il au ca model pe Guta sau Jiji Becali.
    Cam trist.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nimeni nu se poate plînge mai mult de 'umplere cu informaţii' decît generaţiile trecute, mai exact cele care făceau şcoala în anii '80-'90. Ca mine. Şi sunt sigur că au existat mai puţine plîngeri decît acum - nu ţi se pare că dacă profesorii exagerează (poate din neştiinţă, poate din rea-voinţă) elevii exagerează şi ei, şi nu din neştiinţă?

    RăspundețiȘtergere