luni, aprilie 10, 2006

Scoala cu nabadai. Alt episod

La noi in scoala se petrec lucruri extraordinare. Si asta in sensul prost al cuvantului. Azi am fost convocat la consiliul clasei pentru ca un elev din clasa a XI-a a amenintat un profesor: "ne intalnim noi in oras".

Din cate am inteles, lucrurile s-ar fi petrecut cam asa: Profesorul ar fi inlocuit-o pe o colega bolnava si, ajuns la clasa, i-a rugat pe elevi sa lucreze fiecare la teme & stuff. Unul dintre baieti s-a gandit ca n-ar fi rau sa se deplaseaze neinvitat pana la geam sa adimre peisajul.
Profesorul: "Ma, tu esti normal, ce faci? Te uiti pe geam in timpul orei? Cine te crezi?"
Elevul: "Dom' profesor, dar cum ma faceti blonav? Ce-am facut?"
Profesorul il pofteste la loc, iar elevul, in semn de "respect" s-a intors cu spatele la catedra, vociferand.
Iritat, profesorul l-a poftit afara, trecandu-l absent.
La care elevul (cu o situatie delicata la acest capitol - aproape ca era sa fie exmatriculat din cauza lor) a ripostat: "Pai cum ma puneti absent daca eu sunt la ora? NU e corect. Eu ma tot chinui sa nu mai fac absente. Vin la scoala si pe deasupra sunt trecut absent."
Profesorul: "- Iesi ma afara"
Elevul: "Las ca ne intalnim in oras"
Profesorul: "Iesi"
Elevul, din cadrul usii: "Bine, dar sa nu iesiti in oras".

In urma "audierilor"/mini-sedintei de azi, conducerea tinde sa il exmatriculeze pentru ca si-a permis sa ameninte un cadru didactic. Inca se mai discuta asupra pedepsei concrete.
Problema insa e alta.
Orgoliul profesorului a fost rascolit si urmeaza sa il dea in judecata pe elev. N-a fost multumit nici de discutia ulterioara cu parintii acestuia. Citez: "Alea n-au fost scuze. Eu lucrez cu oameni importanti, fac stagii in strainatate si toata lumea ma ia cu domnul profesor. Nu am cum sa permit unui mucos sa vorbeasca astfel si sa aiba atitudinea asta".

Desi sunt prieten cu el, dupa sedinta l-am luat deoparte si i-am zis parerea mea despre incident: Atata timp cat tu nu ai respectat regulamentul scolar (scos afara si pus absent) nu poti emite pretentii ca si elevul sa il respecte (in regulament se specifica despre respectul datorat profesorilor).
Pe de alta parte, daca educatia noastra nu a ajuns la nivelul unora ca el, finalitatea orelor noastre e ZERO. Informatie pot lua si de pe net. Profesorul are rolul de in-formator, dar mai ales de formator de caractere.
Iar daca colegul meu se coboara la nivelul elevului, facandu-i jocul si intentand proces, dovedeste ca e mai prost decat el.

Nu iau apararea elevului (am avut si eu destule probleme cu el), dar omeneste ar fi sa se finalizeze conflictul in scoala si sa se mai treaca cu vederea niste lucruri si atitudini spuse/manifestate "la cald".
Insa atunci cand orgoliile celor mari se deranjeaza, cam greu se pot fi rearanjate. Ce e si mai interesant e faptul ca profesorul are sub 30 de ani.
Desi e prietenul meu, il suspectez de imaturitate, superbie si orgoliu peste masura.

Alte pareri?

13 comentarii:

  1. "Pai cum ma puneti absent daca eu sunt la ora? NU e corect. Eu ma tot chinui sa nu mai fac absente. Vin la scoala si pe deasupra sunt trecut absent."

    Am citat intentionat acest text al dvs...
    Observati inainte de toate ca, elevul respectiv, este deja initiat - cel putin - in arta "drepturilor omului"...
    Mi se pare mult mai grava aceasta nunata decat amenintarea in sine: se contureaza o maniera de abordare a relatiei elev-profesor, din partea elevului... o maniera sa-i spunem "sindicalista"...
    Un tertip demn de thriller-urile americane - agresorul se autovictimizeaza, "demascand" ca sub "blana de oaie" a profesorului se ascunde un "lup" potential...
    Vreau sa spun ca o ingaduire a unei astfel de atitudini este absolut criminala, suicidara sau cum vreti dvs sa-i spunetii!
    Va doresc sa nu aveti parte de astfel de "stratageme" niciodata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevaru' [zic eu] e ca li se acorda prea multa libertate elevilor...iar cand apare un scandal de genul asta, parintii + pilele parintilor + inspectoru' Inspectache Scolarescu va fi intotdeauna de partea elevului. Parintii (unii) asteapta sa inceapa copiii scoala, pt ca nu au timp sa se ocupe de educatia lor. Isi trimit copilu' mai ceva ca pe Mowgli coborand pe liane, iar cand interveniti voi, profii, in educatia lor (ca doar sunteti si formatori de caractere) sare mama + papa + restu' ca "de ce va purtati asa cu copilu' MEU?", "de ce nu-l respectati pe copilu' MEU?", "copilu' MEU are intotdeauna dreptate!". Aici e problema! Nu sunteti voi uniti! Nu stiti sa va faceti regulile! Nu-s adeptul scoala=lagar...dar faceti-va respectati!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Eu lucrez cu oameni importanti, fac stagii in strainatate si toata lumea ma ia cu domnul profesor. Nu am cum sa permit unui mucos sa vorbeasca astfel si sa aiba atitudinea asta".

    Cred ca vine un timp in care se satura sa mai aplice ce invata la stagiile alea. Sunt elevi care au un comportament groaznic dar sunt si destui profesori care contribuie la maltratarea caracterului deci nu la formarea lui. Exmatricularea pentru un incident ca acesta este dupa parerea mea o greseala si denota ca respectivul profesor nu are capacitatea de a rezolva situatii de genul asta, pur si simplu prefera calea usoara si se lasa condus de nervi.

    RăspundețiȘtergere
  4. De copii cu figuri s-a saturat toata lumea. Din pacate, ei au o scuza si anume cei 7 (sau 0) ani de acasa. Profesorul insa a gresit, si, din punctul meu de vedere nu are nici o scuza. Cred ca exmatricularea este necesara dar suficienta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din comentariul lui Rainforest: "respectivul profesor nu are capacitatea de a rezolva situatii de genul asta, pur si simplu prefera calea usoara si se lasa condus de nervi."
    Explica-mi si mie te rog, cum ar trebui sa reactioneze un om caruia i se spune pe fata...ma doare undeva de ceea ce predai tu, eu stau aici numai ca sa nu fac absente!
    Cred ca elevul a profitat de faptul ca nu era profa lui, si a incercat sa-si arate si el "maiestria" in fata colegilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Muresan, eh, nu o lua si tu asa.
    Elevul n-a zis ca vine la scoala doar pt prezenta, ci ca se straduie sa nu mai absenteze pt a nu mai avea probleme pe viitor cu asta.

    BTW..
    Mie personal mi se pare ca profesorul exagereaza. Daca educatorii ar da in cap elevilor pentru fiecare greseala, am avea o tara de pustani cu capetele sparte...
    Si, in opinia mea, nu asta inseamna invatamant si educatie.

    RăspundețiȘtergere
  7. In primul rand nu eu sunt profesorul si clar nu eu am participat la atatea stagii in strainatate sau in tara si nici nu am facut facultatea terminata de el. Acolo te invata despre pedagogie, despre psihologia elevului, and so on and so forth; asa-i Boyarule sau ma insel? Relatia cu elevul este una de durata, incepi odata cu anul scolar si ai tot timpul sa aplici ce inveti la stagiile alea, ca banuiesc ca nu te duci acolo sa vizitezi muzee. Dupa parerea mea este important sa stabilesti un climat normal, nu sa te manifesti ca un bau-bau sau sa vorbesti elevului pe un ton de sictir. Da, ai un elev foarte golan, foarte problematic, etc, pai foloseste-ti frate cunostintele ca de aia esti profesor si nu antrenor de fotbal sau doctor. In general un climat negativ dupa parerea mea aduce numai nereusite. E important sa stii sa te impui dar la fel de important este sa stii sa recunosti meritele elevilor sau sa ii motivezi macar cu o vorba buna pe an. Da-i ceva usor de facut la inceput, ai incredere in el, sunt atatea resurse pe internet, in librarii despre cum sa te descurci cu ei...

    Ala nu i-a zis profesorului in fata ca il doare undeva de ce preda el, ba am senzatia ca daca profu nu ii vorbea asa nici el nu ajungea sa il ameninte.

    Chiar si dupa un eveniment de amploare ca acesta elevul are nevoie de o a doua sansa si asta e ocazia perfecta sa il faci sa inteleaga ca a gresit. acum poti sa discuti cu el cu privire la cum va evolua relatia profesor-elev si in general atitudinea lui. acorda-i sansa si explica-i clar ca totul depinde de el de acum.

    dialogul respectiv arata, cel putin asa vad eu, ca el deja incepuse sa se indrepte si nu mai lipsea. profesorul respectiv a lovit acolo unde durea mai mult. faptul ca elevul incepuse sa nu mai lipseasca trebuia sa fie apreciat nu amenintat cu ceva din care tocmai scapase. Fusese pedepsit din cauza absentelor o data si acum se dadea pe brazda, facea un efort (chiar daca dupa unii efortul ala trebuia sa vina de la sine) iar tu ca profesor il nedreptatesti punandu-i absenta cand el e la scoala? pai la ce bun a mai venit? adica intelege lucrurile si din viziunea lui.

    Nu stiu, eu mi-am exprimat doar parerea dar sa motivez mai mult poate nici nu e cazul. tot ce pot sa spun este ca nu-mi suna a bine pedeapsa aleasa.

    nu vreau sa ma cert cu nimeni ca vorba'ceea ne spunem parerile nu ne dam in cap.

    http://www.intime.uni.edu/model/Romanian_Model/teacher/teac1summary.html

    http://www.unibuc.ro/eBooks/StiinteEDU/CrengutaOprea/cap6.pdf

    RăspundețiȘtergere
  8. Când acest elev va întâlni în oras pe autorul blogului - îl va pupa în Piata Independentei!... Pentru pozitia sa corecta în acest caz de demnitate profesionala...

    RăspundețiȘtergere
  9. Ieri discutam cu doamna profesoara de chimie in legatura cu atitudinea unor elevi mai "speciali", asemeni celui de care spui tu. Ne-a spus ca elevul nu doreste decat sa starneasca profesorul, sa il 'aprinda', iar cea mai buna cale de a-i arata acestuia ca nu se pune cu tine si ca esti superior lui din punct de vedere intelectual este sa il tratezi la fel si sa ii vorbesti 'pe limba lui'. Atunci va intelege cu siguranta ceea ce profesorul transmite.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu n-am avut parte de asa ceva niciodata, nu pe fatza, cel putin, dar totusi, umila mea parere de copil teribilist ( nu ca exemplul de mai sus )... ambii au exagerat, dar nu se va rezolva nimic cu exmatricularea elevului si hranirea orgoliului profesorului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Claudiu, ai dreptate.
    Una din cele mai bune metode de a descuraja asftel de practici ale elevilor e sa il pui (prin limbaj f. bine studiat - nu vulgar!) intr-o situatie jenanta si sa ii arati ca de fapt prin atitudinea lui se face de ras in fata colectivului de elevi si ca gestul lui nu e vazut nicidecum ca o bravura. 99.99% din cazuri se "desumfla".

    Roxa,
    ambii au exagerat si exagereaza in continuare. E atitudinea aceea tampita de "lasa ca ii arat eu lui". Si asta de ambele parti.
    Trist, mai ales din partea unui cadru didactic. Comportandu-se astfel, nu face decat sa se apropie ca atitudine de "baietzjasii de cartier" care isi fac dreptate "cu ghioaga".

    RăspundețiȘtergere
  12. Azi s-a votat in consiliul profesoral. Nota 6 la purtare. Au fost mult voturi pro si o singura abtinere: eu.
    Desi am fost privit ciudat, macar mi-am spus punctul de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cred ca adresarea corecta a profesorului ar fi trebuit sa fie mai concilianta, mie mi se pare ca ostilitatea si insultele au veit din partea profesorului iar elevul nu a facut altceva decat sa raspunda si sa se apere. Daca statea cuminte la fereastra, nu facea galagie, nu deranja pe nimeni... care era exact problema profesorului?
    De asemenea eu inteleg ca profesorul inlocuitor nu preda nimic la ora respectiva de asta trimitandu-i la teme. Asa ca nu avea nici un motiv sa sara in sus.
    Masurile luate de scoala sunt o tampenie inutila. In definitiv elevul nu l-a injurat pe profesor, nu a dat in el, doar l-a prevenit ca nu e tot timpul aparat de scoala. Chestie pe care multi ar trebui sa o aiba in minte, ca poate se trezesc cu franele taiate la masina - persoana patita a povestit cu mine de fata ce accident a avut din cauza asta.

    RăspundețiȘtergere