Politia umbla din casa in casa la calculatoare
Ieseni, atentie mare: o echipa de politisti, in frunte cu un procuror, lucreaza non-stop la Iasi vizitind acasa persoane care incalca legea drepturilor de autor. Se conecteaza la retelele de cartier si, din listele de sute de ieseni care fac download ilegal, aleg la intimplare. Au mandat de perchezitie, iar daca nu le deschideti, pot sparge legal usa. Au facut deja zeci de dosare penale. Pedeapsa minima este amenda penala de 25 de milioane, trecuta in cazier, si confiscarea calculatorului. In caz de comercializare a celor descarcate ilegal, riscati inchisoarea. Zeci de mii de ieseni sint astfel infractori si nu stiu n sint cei conectati la internet care descarca filme ori muzica, cei care nu au licenta pentru programele de pe computer ori cei care au pus la dispozitia retelei filme, muzica etc. fara licenta. ( read more... )
Pirateria nu e ceva nou in Romania, cum de altfel nu e ceva nou nici pentru lumea civilizata. Au fost numerose discutii pe tema moralitatii si legimitatii de a fura (pirata) software sau a folosi programe cracked. Inclusiv forumul XPC gazduieste o discutie in jurul incidentelor din Iasi.
Si inca un alt articol (+ reactiile a peste 200 useri) la cele intamplate. Who's gonna win this cyber-war, anyway?
Later edit: Vad ca se cam ingroasa gluma. Politia intra in forta: Operatiunea Gramofonul. Si asta doar ca sa facem pe plac Uniunii Europene. Din cate am mai citit pe net, se pare ca nici nemtii nu o duc prea roz la capitolul asta.
Si inca un alt articol (+ reactiile a peste 200 useri) la cele intamplate. Who's gonna win this cyber-war, anyway?
Later edit: Vad ca se cam ingroasa gluma. Politia intra in forta: Operatiunea Gramofonul. Si asta doar ca sa facem pe plac Uniunii Europene. Din cate am mai citit pe net, se pare ca nici nemtii nu o duc prea roz la capitolul asta.
De castigat nu castiga nimeni. Daca politia tot va lua la intamplare apartamente si confisca tot ce prind lumea se va prinde cum sta treaba cu softul proprietar si va migra spre linux si open-source sau o licenta de windows xp home si restul de soft sa fie open-source sau gratuit.
RăspundețiȘtergereA.. si asta inseamna ca firmele care fac soft "pe bani" vor pierde din popularitate.
RăspundețiȘtergereHmmm, ma intreb ce aveau oare la share domnii politisti? :D
RăspundețiȘtergereRevin ... citeam la un momentdat de o astfel de situatie [la piraterie software ma refer] prin Thailanda, unde se ajunsese la un compromis ... Microsoft facuse SO Windows in limba thailandeza si la un pret de zece ori mai mic decat cel uzual! Fiind in limba thailandeza scadea si interesul userilor de a-l pirata si a-l revinde cine stie pe unde!
RăspundețiȘtergerePai chestia asta ar putea deveni general valabila... numai ca Windows-ul tradus in romana mi se pare cea mai mare porcarie inventata ever. :)) As ramane pe piratate, pe riscul meu.
RăspundețiȘtergereHm, astia se pornesc de-acum. Oare cand intram in (m)UE ce fac ?
Viitorul suna bine.
RăspundețiȘtergereSincer sa fiu nu-mi dau seama de ce trebuie sa dai o caruta de bani pe un sistem de operare care in cateva ore se umple de virusi, plus o gramada de programe la fel de idioate, care se blocheaza, crapa sau se restarteaza cand ti-e lumea mai draga, cand ai la dispozitie sisteme de operare lipsite de virusi, GRATUITE, plus un numar impresionat de programe de cele mai felurite si mai interesante.
RăspundețiȘtergereDe ce sa folosesti Microsoft Windows cand poti alege Fedore Core Linux, Suse Linux, Mandriva Linux sau Xandros? Distributiile de mai sus se instaleaza fara probleme si au in dotare aprox. 5-6 CD-uri, insemnand o colectie fantastica de programe, de la editoare de text pana la jocuri. Driverele pentru placa de sunet si placa video ori pentru imprimanta, scanner sau aparatul foto sunt cuprinse pe cele 6 CD-uri si se instaleaza automat. Dispare cosmarurile gen "n-ai vazut CD-ul ala de la imprimanta sau de la camera foto?"
Iata ce putem avea pe Linux.
- Microsoft Word este inlocuit de Open Office
- Internet Explorer este inlocuit de Konqueror, Mozilla Firefox, Opera si Thunderbird pentru e-mail
- Winamp este inlocuit de Xmms si Amarok
- Nero este inlocuit de K3b
- Yahoo Messenger este inlocuit de Gaim (cuprinde mai multe conturi in aceeasi fereastra: Yahoo, Msn, ICQ etc.)
- Adobe Photoshop este inlocuit de The Gimp
- Autocad este inlocuit de Qcad
- 3D Max este inlocuit de Blender
- Quark Xpress este inlocuit de Scribus
- Bsplayer este inlocuit de Xine
- Macromedia Fontographer (de batranul Win 98) este inlocuit de FontForge
- Jocuri: strategie, un shooter gen Quake - la fel de interesant - si o gramada de jocuri gen Zuma, jocuri de sah, Mahjongg, Solitaire etc.
Toate GRATUITE.