marți, iunie 20, 2006

Mircea Cartarescu - De ce iubim femeile
[audiobook]

Mircea Cartarescu - De ce iubim femeile [audiobook] Desi nu sunt fan Cartarescu (si asta cred ca am spus-o si in alte ocazii), aseara m-am incumetat sa ascult fragmente din ultima si cea mai laudata creatie: De ce iubim femeile. Am reusit sa asimilez doar doua dintre povestiri: "Bomba de aur" si "Irish Cream", fiecare cu stilul ei aparte, reusind sa ii cucereasca [intr-o oarecare masura] si pe scepticii ca mine. Si nu pentru ca e vorba de sex, ci pentru ca sunt scrise in asemenea maniera incat ai impresia ca sunt destainuirile autorului legate de vreun eveniment picant din propriul sau univers. Poate chiar [si] pe asta a si mizat Cartarescu.
Ceea ce mi-a placut, printre altele, a foat vocea actorului Adrian Pintea care se achita onorabil de atributiile de narator. Caci ascultandu-l pe Cartarescu citindu-si operele ("Din Orbitor", "Din Nostalgia") ai impresia ca ai in fata un lungan aflat la varsta pubertatii, plin de acnee pe pielea intinsa estetic pe maxilare.
Din aspectele care mi-au placut:
- imaginea celor care raman pe plaja, in urma "bombei de aur", carbonizati de atata soare, marea triviala si plina de mucuri de tigari
- sfericitatea nuvelelor
- atmosfera castelului din "Irish Cream" (+ umorul debordant)
- obsesia adjectivelor si detaliilor

In seara asta urmeaza sa termin de ascultat si restul: "Diavolul de hartie", "Petruta" si "De ce iubim femeile". Ultima se poate gasi si pe site'ul celor de la Humanitas: un fragment (.mp3) de aproximativ 60 secunde.

Un comentariu:

  1. m-am hotarat sa vorbesc cu "dumneavoastra"... asadar, nu-mi puteti trimite si mie un link sau un sfat de unde pot lua si eu mp3 din astea gen M Cartarescu, A Plesu etc? va multumesc!

    RăspundețiȘtergere