sâmbătă, iulie 01, 2006

"NU STIU" - pe cale de disparitie in Romania

Exact. Romanul nu vrea (si nu stie!) sa mai spuna: "NU STIU". A uitat. Cu desavarsire.
Cati dintre cei intervievati pe strada au recunoscut sincer: "nu stiu, dom'le!" ? Putini, prea putini. Restul? Se bulucesc care mai de care sa isi dea cu parerea, sa spuna, sa dreaga, sa se afirme... Nu care cumva sa prinda de veste cei din preajma ca e un nepriceput.
Si asa, vitejeste, romanul strazilor (si al ulitelor prafuite) se agatza cu indarjire de subiect, de intrebarea reporterului, de viata celor din jur. De orice. Toate intrebarile capata [in capatana lui] nunate "existentiale". Asadar, se simt datori sa dea sfaturi, sa se agite, dar mai ales sa isi dea cu parerea. Asta le place cel mai mult fiindca exceleaza in arta de a vorbi degeaba.
Petre Tutea a avut in plan sa scrie ceva despre "bagatul in seama" la romani. Mi-ar fi plcut sa citesc asa ceva, mai ales in noptile astea tarzii [si albe] de vara.

6 comentarii:

  1. eeei, probabil vorbitul degeaba este aiuristic şi nefolositor, dar abandonarea a "nu ştiu" semnalizează o schimbare de atitudine f. bună. românul a devenit optimist şi are încredere în puterile sale. şi nu fac mişto.

    RăspundețiȘtergere
  2. şi preferata mea, când vorba să fac ceva ce nu am chef: nu mă pricep

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei, asta intra deja in alta categorie: lenea la romani. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa cum ai zis si tu.. le e frica sa fie prinsi ca nu stiu

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa vezi ce tare e cand mergi pe tren si-i intrebi: 'stiati ca apa a fost infestata cu molecule de hidrogen si oxigen ?' si incep sa explice cat e ea de otravitoare, prin nu stiu ce localitati. =))

    RăspundețiȘtergere