marți, iulie 11, 2006

Primul congres antipiraterie (sic!)

Dupa ce (m)UE a tot falfait din stegulete, Romania s-a apucat sa isi faca temele constiincios. Asadar, dupa ce a dat-o in bara cu "Gramofonul", Guvernul & Parchetul General (plus Grupul Director al Congresului Mondial pentru Combaterea Contrafacerii şi Pirateriei) s-au apucat de treaba. E vorba de primul Congres Regional Europa de Est - Asia Centrala pentru combaterea contrafacerii si pirateriei. (detalii...)

Bineinteles ca nu va iesi nimic pentru home-user'ul final care va continua sa isi ia linistit de pe net .avi'urile si .mp3'urile preferate. Si asta pentru ca ptotejarea drepturilor intelectuale e un bullsh|t inventat de marile companii de distributie. Iata ce zice Constitutia Statelor Unite despre drepturile de autor (am subliniat ce era esential):
"To promote the Progress of Science and useful Arts, by securing for limited Times to Authors and Inventors the exclusive Right to their respective Writings and Discoveries."
(Constitution of the United States: Article I, Section 8, Paragraph 7)

No further comments!

8 comentarii:

  1. Uite ce cred eu: atata timp cat cartile pot fi citite fara nici o taxa in biblioteci, tot ce inseamna informatie digitala ar trebui sa fie, deasemenea, la indemana oricui. Gratis.
    Imi plac cei de la GNU Project (cei care au facut GIMP) al caror motto este "free as in freedom". Ideea lor este ca informatia digitala poate fi foarte usor copiata si, de aceea, ar trebui sa poata fi obtinuta gratis sau pentru niste costuri mici. La o adica, informatia digitala nu se compara cu o pictura, de exemplu, care e mai greu de reprodus. Un film se copiaza practic in cateva minute...
    Asa ca, daca e usor de copiat, eu nu inteleg de ce sa nu o facem?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da. S-a discutat mult si pe tema asta a bibliotecilor care, in romania au un statut incert in ceea ce priveste legea drepturilor de autor.

    Eu nu cred ca Leonardo, Mozart sau Platon s-au gandit la drepturi de autor atunci cand au creat.
    Drepturile de autor isi arata coltii atunci cand arta aluneca pe panta abrupta a comericialului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine spus! Si oricum, in lumea asta, sunt foarte putine lucruri bune cotate la adevarata lor valoare dar o multime de lucruri proaste care nu-si merita banii.
    Asta e, am ajuns sa raportam totul la "ochiul dracului"!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cine spunea ca "Cele mai bune lucruri in viata sunt gratis"? :)
    P.S. : eu spun UÃ :P.

    RăspundețiȘtergere
  5. Boyarule, acu ceva timp ţipai pe Bukresh că tu nu foloseşti limbaj trivial. Acu ce faci, că văz că băgaşi o mică (m)UE în postul ăsta.
    Ovidiu, GIMP nu e făcut de GNU. GNU nu face soft, ei au altă treabă, cum ar fi făcutul de licenţe pentru free software şi multe alte lucruri mai importante. Licenţa GNU e una dintre ele, iar GIMP vine cu această licenţă. Ca şi Linux şi multe alte mii de softuri free.
    Iar ideea din spatele GNU nu e nicidecum cea care o crezi tu, că informaţia digitală e uşor copiabilă aşa că să fie moca sau foarte ieftină.
    Acum, treaba asta cu 'Dacă e uşor de copiat, eu de ce să nu o fac' e cam puerilă, după părerea mea. Văd că lucrezi in advertising. Dacă ai fi lucrat ca programator probabil ai fi avut altă părere. Nu-ţi doresc să-ţi vezi munca ta folosită de alţii, fără să primeşti ceea ce ţi se cuvine. Eu am păţit-o, şi crede-mă că nu e un sentiment prea plăcut. ;)
    Dacă un lucru nu e de valoare şi nu-şi merită banii, atunci nu-l foloseşti / cumperi, e simplu. În nici un caz nu-l furi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ultima propoziţie e "În nici un caz îl furi". :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu e nimic trivial.
    (m)UE = marea/mareata Uniune Europeana.
    Credeam ca se intelege de la sine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Uf, paronimele astea... :))

    RăspundețiȘtergere