marți, iulie 18, 2006

trecutul nostru = hartie igienica ?

Scriu toate acestea in perioada in care absolventii claselor a XII-a se inghesuie pe la birorile notariale sa isi legalizeze diplomele (si alte hartoge).
Am fost de suficiente ori prin asemenea birouri si, din prea mult timp liber, mi-a placut sa observ personajele care intra si ies. Marea lor majoritate nu stiu (nu vor ?!) sa isi pastreze actele oficiale (certificat de nastere, diplome, certificate de proprietate etc) intr-o stare cat mai buna. Despre asta voi vorbi in randurile ce urmeaza.
Certificat de nastere Te apuca pur si simplu groaza cand vezi pe cate unul ca vine si scoate din buzunarele frontale ale jeansilor soiosi cate un certificat de nastere mototolit si impaturat de zeci de ori. Chiar atata respect nu ai pentru documentele tale oficiale? Unele doamne vin cu actele la mana, frumos, in folie, neindoite ...mustind de viginitate ( desigur, actele !!! ;)). Imi zic in sinea mea: "Uite domnule! Asa da! Iata exista si persoane care au grija si respect". Dar dupa ce isi termina de legalizat virginele documente, madamele o dau in masochism: le forteaza [vitejeste] sa intre intr-o poseta si asa prea mica pentru a gazdui chiar si un mobil + un portmoneu. I was like WTF.
De unde atata neglijenta si de ce nu exista o grija [minimala] pentru o parte din propriul tau trecut? In asemenea conditii de utilizare, dupa 10 ani vei fi un ilustru anonim pentru ca nimeni nu o sa mai poata distinge ce scrie pe certificatul tau de nastere sau diplome.
Ce naiba se intampla cu oamenii astia?

5 comentarii:

  1. perfect adevarat si de acord: la 7 persoane din 10 am vazut certificatul de nastere sau adeverinta de recrutare sau chiar proaspata diploma de bac indoite sau ferfenitate (asta pt ca de curand am fost si eu la legalizat intr-un notariat in care lumea se impinge, striga ca era prima la coada, izbeste, se mira ca e prea scump - desi este, preturile sunt afisate si poti refuza serviciile), insa am de dat un minus si pt calitatea hartiei folosita in cazul certif de nastere: eu imi pastrez actele oficiale si importante intr-un dosar, bien-merci, dar totusi a trebuit sa aplic o banda adeziva :-??

    RăspundețiȘtergere
  2. Starea certificatului de nastere se poate deteriora si cand esti la parinti acasa, si pana devii si tu mai mare, cam pe la vre`o 14 ani, sa ai si tu idee de viata ta cat de cat,el putea sa fie neglijat si sa ajunga intr`o astfel de stare.Pentru ca fiind copil, nu prea te preocupa starea certificatului tau de nastere. Cu buletinul e alta treaba ca acum ti`l da plastifiat. Iar cu diplomele e responsabilitatea subsemnatului, de cat de mult respect le acorda. Mai sunt si exceptii.Ale mele personal sunt noi noute.Asta asa, ca ma respect pe mine first, apoi pe ele.Si sunt destule slava Domnului.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. meh, they can always get a new one.

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce trebuie legalizate diplomele? Ca eu le am si pe cea de liceu si pe cea de la facultate asa cum mi le-au dat.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ woland
    yeah right! Incearca sa iti dai foc la certificatul de nastere + buletin + pasaport (in original !) si apoi du-te sa iti faci altele. Sa vezi ce usor si repede se pot face. D'oh !!!


    @ razvan
    Diploma de BAC se legalizeaza pentru a-ti depune dosarul la una sau la mai multe facultati in vederea admiterii.
    Eu a trebuit sa imi legalizez si diploma de facultate cand am dat concurs pentru ocupare locului in invatamant.

    RăspundețiȘtergere