joi, octombrie 12, 2006

cataloage virtuale

O stire citita dimineata pe realitatea.net mi-a dat de gandit.
E rau sau e bine ca notele elevilor sa fie facute publice? La ameriani exista o lege (inca din 1974) care interzice afisarea publica a notelor/rezultatelor scolare ("Federal law that protects the privacy of student education records. The law applies to all schools that receive funds under an applicable program of the U.S. Department of Education."). Elevii si studentii lor isi afla notele la teste accesand baza de date a scolii pe baza unui user si a unei parole personalizate.
La noi notele [cel putin cele de la BAC] sunt facute publice pe site-ul ministerului. [O discutie pro&contra se poarta deja aici].
E drept ca un site actualizat cu notele elevilor i-ar ajuta pe parintii care au prea putin timp sa dea pe la scoala pentru a verifica situatia scolara a odraslelor. Dar ma intreb care e procentul de parinti familiarizati cu net'ul... ?

4 comentarii:

  1. Problema este ceva mai complexa si as incerca sa o sparg in unele mai simple:

    - Este o invadare a intimitatii afisarea publica a rezultatelor scolare (in orice forma: de la clasicele liste de la avizier pana la publicarea pe web, de ce sa separam ideea daca difera doar mediul de distributie)?

    DA! Eu consider ca este GRESITA aceasta abordare. Rezultatele la orice fel de examene din sistemul public ar trebui sa fie prezentate in plic inchis doar persoanei interesate sau online in baza unei autentificari. Daca persoana doreste sa stie cum sta fata de colegii lui i se poate prezenta si o interpretare procentuala a rezultatului (in primii 1%, in primii 20%, s.a.m.d.) nu-i nevoie sa i se spuna si notele colegilor.

    - I-ar ajuta pe parintii mai dezinteresati publicarea rezultatelor pe web?

    NU! Cred ca acei iresponsabili care nu-si dau interesul vis-a-vis de educatia odraslelor nu vor avea brusc o revelatie odata cu publicarea online a rezultatelor. Scoala poate trimite parintilor scrisori recomandate periodic prin care sa fie anuntati de progresul progeniturii sau ii poate solicita prin telefon sau alte mijloace pentru o intalnire in cazul in care copilul are probleme mai serioase.

    Nu vad nimic rau in initiativa unor profesori de a usura accesul la informatie (chiar mi se pare laudabil ca unii isi dau interesul in acest sens) dar sa nu uitam ca exista niste drepturi care nu trebuie incalcate, ca atare acest lucru ar trebui intai gandit un pic si apoi facut.

    Mie unul mi-ar fi placut atunci cand eram student (sau, de ce nu, elev) sa am acces la informatii privind situatia scolara, orarul, materiale ajutatoare s.a.m.d. Dar pe baza de user/pass.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...bani publici, scoala publica => note publice. Sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. hai sa fim seriosi! mi se pare de bun simt ca rezultatele la examene sa fie publice. se cheama transparenta.....
    cat despre drepturile de care se vorbea mai sus care sunt alea si unde sunt consacrate? si parintele daupa ce vine de la serviciu ar putea accesa notele ar supraveghe mai bine odrasla, pe cand sa merga la scoala, sa se sincronizeze cu dirigu'... mai greu. o idee buna. insa doar notele la materii, fara alte comentarii (gen caracterizari, teste de IQ)

    RăspundețiȘtergere
  4. @boyarul: Nu-i chiar asa. Sistem de sanatate publica (din bani publici) => fise medicale publice? Pai nu!

    @wanderer: Exista o chestie de-i zice Declaratia Universala a Drepturilor Omului (http://www.un.org/Overview/rights.html) si ceea ce povesteam eu cade sub incidenta articolului 12. Poate mie nu-mi place sa se stie ca eram corigent la muzica :D

    Transparenta inseamna altceva: sa mi se comunice metodologia de notare si cum a fost aplicata in cazul meu, sa se faca verificari (prin sondaj si anonimizand persoanele) asupra aplicarii sistemului de notare (sa nu apara discutii de genul: copilu' lu' cutare a fost avantajat)... In general procesul trebuie sa fie transparent, nu rezultatele.

    Si da! este (din ce in ce mai) greu sa tragi o linie intre viata publica si cea privata, de aceea si parerile sunt de obicei impartite.

    RăspundețiȘtergere