joi, noiembrie 30, 2006

icoanele din scoli

N-am prea inteles multe din zvonurile referitoare la scoaterea icoanelor (ma rog, a simbolurilor religioase) din scoli pana ce n-am urmarit emisiunea din aceasta seara de la B1TV ("Nasul").
Singura mea intrebare e urmatoarea: DE CE sa hotarasca 7 oameni (Consiliul National Impotriva Discriminarii) pentru o majoritate crestina zdobitoare? DE CE?

6 comentarii:

  1. Pt. ca asta e democratia prost inteleasa a celor de la CNPCD. Niste idioti. Se pare ca o incurca acum - desfiintare, reorganizare, dati in judecata, etc. O adunatura de impertinenti acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru că drepturile individului trec dincolo de drepturile colectivităţii, şi aceasta din urmă nu poate introduce obligaţii unui individ. Ce ne-am face dacă mâine această colectivitate va impune "democratic" (că de aia e majoritate!) ca TOATĂ lumea să adopte credinţa ortodoxă, să meargă duminica la biserică, să nu bea decât ţuică de Piteşti şi vin de buturugă? Hm, cu ultimele două poate aş fi de acord :P
    Democraţia are rolul său bine stabilit în funcţionarea unui stat însă limitele ei sunt legate de drepturile individului. Altfel, poţi comite orice abuzuri vrei în numele democraţiei.

    În cazul icoanelor, deşi personal cred că nu au ce căuta în şcolile publice şi în instituţiile de stat, ar fi bine ca decizia să aparţină comunităţii respective nu să fie o deizie de la centru. Până la urmă, oamenii trebuie învăţaţi să ia decizii singuri şi să suporte consecinţele deciziilor lor. De asemenea, nu sunt de acord cu material cvasi-obligatorie religie. Aş dori în schimb cursuri de Istoria religiilor. Aşa, copii ar învăţa că există diferenţe şi, poate, atunci când vor creşte mari vor deveni mai toleranţi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Boyarul, nu te supara pe mine insa le dau dreptate !
    E sunt doar crestin si atat, ptr mine acele icoane sunt doar niste spoieli ale unui zeu pe care nu il cunosc, incerc sa imi educ copilul sa nu se inchine la chip cioplit/pictat ... tot aia e, si sa nu il caute pe dumnezeu in biserici, si nici sa vada popi ca pe niste adjuncti ai acelui dumnezeu care il propovaduiesc ei.
    In concluzie, nu vad de ce fiica mea este obligata sa se inchine acelor mazgaleli, sau sa ia parte la orele de religie ?!
    Deci in concluzie, sunt perfect de acord cu acest lucru, nu va suparati pe mine, este punctul meu de vedere si atat !
    Cine vrea ortodoxism/catolicism, sa mearga in biserici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ice4you, te contrazici :
    1. "Eu sunt doar crestin" vs. "zeu pe care nu il cunosc".

    Daca ai fi facut macar "Istoria religiilor", ai fi stiut care e diferenta dintre chip cioplit si icoana.
    Plus ca nu vad de ce ti-ar obliga careva fata sa se inchine la icoane, daca nu este copilul ortodox/catolic.
    Din cate imi amintesc, in scoala generala orele de religie ortodoxa erau obligatorii pt elevii ortodocsi, nu si pt cei de alte confesiuni. Cei de alte confesiuni puteau pleca acasa, fara absenta si asta cu intelegeri oficiale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ice4you, te contrazici :
    1. "Eu sunt doar crestin" vs. "zeu pe care nu il cunosc".


    Nu ma contrazic deloc, zeul lor nu il cunosc, sau mai bine zis, zeii lor nu ii cunosc ( sfinti de nu mai au loc in calendare, fecioare si alte sfinte treimi). Eu stiu de un singur dumnezeu, si un singur mijlocitor reprezentat de fiul lui, nimic mai mult, restul sunt basme desprinse din negura timpurilor, o amestecatura interesanta intre crestinism si paganism.
    Si nu, nu am nevoie sa citesc istoria religiilor ca sa fac diferenta intre chip cioplit si icoana, acea carte a fost scrisa de un om asa cum a vazut el lucrurile, a scris-o bine dar aia nu inseamana ca neaparat are si dreptate ! Iorga a fost un geniu, dar totusi om. Eu ma iau mai degraba dupa biblie, care prin ce spune in porunci, este destul de clar ca icoanele nu au ce cauta in credinta noastra. Bun, sa trecem peste icoane, da ia spunemi mie cum ramane atunci cu statuile, in special din bisericile catolice, ale sfintilor catolici, in mare parte fosti popi, papi (oameni ca noi) si alti sfinti/sfinte, cu ei cum ramane treaba ? Or fi si ei tot altceva in afara de chipuri cioplite ...

    Prin aceasta discutie ne-am indepartat de subiect putin, insa trebuia sa aduc cateva lamuriri sa ne stim intr-o parte.
    Pana la urma fiecare ramane sa creda in ce crede, ignora si deschide ochii atat cat vrea sa ii deschida.

    Pana la urma cel mai bun raspuns de pana aici l-a dat Cristian Banu, in ce priveste parerea lui sunt 100% de acord.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pana la urma am avut castig de cauza:
    http://www.salvati-icoanele.info/2008/06/12/comunicat-al-coalitiei-pentru-respectarea-sentimentului-religios/

    RăspundețiȘtergere