vineri, noiembrie 10, 2006

Osanda

Ma indepartez din ce in ce mai mult de filmele fara substrat, iar Osanda [1976] este inca un pas spre victoria finala.

Un scurt rezumat:Osanda 1976 - DVD cover
Condamnat la 10 ani de ocna dupa rascoala din 1907 si dupa cativa ani petrecuti pe front, Manolache Preda se intoarce in satul sau natal. Sotia l-a parasit si i-a vandut pamantul, iar autoritatile il privesc cu ostilitate, oamenii cu suspiciune si copiii se ascund el. Pentru a duce o viata normala Manolache se angajeaza la boierul Leon. Aici se indragosteste de Ruxandra, o tanara saraca. Dar cand boierul e omorat de doi tarani revoltati, vina cade pe fostul ocnas. Manolache fuge si se ascunde in munti. Vanat insa fara incetare, el este prins si impuscat. Moartea sa incheie tragic destinul unui om nevinovat.

Dintre toate, cel mai mult mi-a dat de gandit titlul.
Totusi, de ce Osanda?
- Pentru ca un osandit (Manolache), fost ocnas e figura centrala?
- Pentru ca oamenii simpli sunt mereu osanditi sa traiasca cu o justitie stramba suflandu-le in ceafa?
- Pentru ca "vina" si moartea il urmaresc in mod constant pe fostul ocnas si in film majoritatea personajelor care au legatura cu el vor muri (vinovate sau nu)?
- Pentru ca Mos Petrache (omul de la bariera) ia asupra sa vina omorului doar pentru a-l scapa de banuiala pe Manolache si a-si spala reputatia de tradator din rascoala de la 1907?
- Pentru ca "blestemul" cade si asupra unor fiinte nevinovate: Ruxandra si nou-nascutul prunc?
- Pentru ca osanda sta chiar in ciclicitatea insasi a vietii, viata pe care o blestema in ultimele secunde ale filmului impuscatul Manolache?
N-am inca un raspuns clar si inca ma aflu sub puternica impresie a filmului. Ultima productie romaneasca vazuta (Binecuvantata fii inchisoare) a reusit sa creeze o impresie mai puternica.
Nota finala 9.3/10
Mai ramane sa citesc si cartea Velerim si Veler Doamne a lui Victor Ioan Popa , carte ce sta la baza filmului lui Sergiu Nicolaescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu