joi, decembrie 07, 2006

comentariile mele la testul de platforme blogging din XPC

In numarul din decembrie al XtremPC se poate citi un mini-test comparativ intre principalele platforme online de bloging: WordPress, TypePad, Blogger, Live Spaces, Livejournal. Nu sunt fan Google sau Blogger, insa cred ca serviciul oferit de ei a fost mult prea aspru judecat. Si notat. La inceputul anului am facut si eu o analiza comparativa intre Wordpress.com si Blogger. Pe atunci se facea simtita lista categoriilor in serviciul oferit de Google. Not anymore!
Incerc sa comentez putin notele date in teste strict la cele 2 platforme.

Navigarea
WP=9 vs. B=5
E drept ca WP ofera in plus (deasupra titlului postului) linkuri catre postul anterior, respectiv urmator. Insa Blogger a fost depunctat prea mult si aici. "Navigarea este slaba, de cele mai mult ori fiind necesara apelarea la casuta de cautare rapida". Ca tot veni vorba de search box, aceasta lipseste cu desavarsire in multe theme din WP. Mda.

Antispam
WP=9 vs. B=8
De ce? Pe blogger nu m-a spamat nimeni (eh, una sau 2 incercari timide de pein 2005 incoace) insa pe WP trebuie sa moderez in fiecare saptamana cate 10-15 spamuri cu sex. Si asta pentru ca nu exista captcha ca la Blogger.

Categorii
WP=9 vs. B=5
Probabil nota asta reflecta o stare de lucruri dinaintea inroducerii de labels. Dar acum mi se pare nejustificat de mica.

Si, in cele din urma, cireasa de pe tort: "din pacate Blogger.com este un serviciu cam urat". N-am stiut ca eficienta unui blog/platforma online sta in cat de eye-candy poate sa fie. Pentru mine, ca utilizator acest astpect este egal cu ZERO. In schimb ma intereseaza functionalitatea efectiva ca tool de publishing.
Si ca sa terminam intr-un ton optimist si oarecum pasnic, revista mai ofera (la rubrica software) si un mini-tutorial pt instalarea de WP (mult prea narativ si non-tehnic, cel putin pentru mine). De asemenea, rasfoind cateva pagini in urma, se poate citi un articolas despre serviciile online (YouTUBE, Flickr, Evoca, Xdrive, del.icio.us etc..) si cateva alternative ale acestora.
Lectura placuta!

7 comentarii:

  1. Navigarea la Blogger chiar este praf. Ca sa vezi articolul cu comentariile in aceeasi pagina trebuie sa apesi pe data postarii (wtf!?!) in loc de titlu.

    Nu conteaza ca unele teme nu ofera functionalitati, asta e problema celui care alege tema si a celui care o face. Ar trebui punctata(e) tema(ele) default.

    La spam este o problema in partea lui Wordpress. Blogger fiind un sistem unificat, detectarea de spam de pe un blog va duce la blocarea acelui tip de spam pe toate blogurile. Wordpress vine si el cu plugin de antispam (Akismet) dar care trebuie activat manual. Personal nu l-am folosit si nu stiu cum se comporta. Dar cel mai bun lucru la wordpress e faptul ca e open-source si se gasesc foarte multe pluginuri antispam printre care si Captcha, dar eu prefer wp-hashcash ca este invizibil pentru utilizator (nu mai trebuie sa scrie un cod de fiecare data cand posteaza un comentariu).

    Pe wordpress totusi categoriile sunt mai bine integrate. Poti avea feed-uri rss pentru fiecare categorie, pentru comentarii si separat pentru comentariile de la un anumit post.
    Nu mai mentionez de multitudinea de pluginuri si flexibilitatea temelor, permalinkurile.

    P.S. Ma chinui sa postez acest comentariu si nu reuseste. Acum vad ca mi-a disparut si codul captcha.

    RăspundețiȘtergere
  2. trebuie sa va ginditi ca blogurile au fost gindite pentru marea masa a oamenilor, nu pentru it-isti. prin urmare, succesul blogger e incomparabil cu succesul wordpress.
    boyarul, legat de xpc, stii cum e, daca unii oameni au idei fixe, restul ideilor sint de rahat. ti-ai dat seama...sint convins...stii la cine ma refer.

    RăspundețiȘtergere
  3. Wp mult peste Blogger. Nu intru in detalii la categorii si functionalitate. La spam, m-am rezolvat cu akismet care merge impecabil. De cand l-am instalat doar vreo 2-3 comment-uri nedorite i-au scapat. Singura problema cu akismet este ca trebuie activat manul de un anumit cod, care din cate am vazut eu se da doar celor care au blog pe wordpress.org. Solutia mea a fost una de romana. Am facut repede un blog la ei, am luat codul si l-am pus la mine :)
    PS: nu foloseste nici word verification, care e aiurea de cele mai multe ori
    PS2 : cum spuneam, pana am scris commentul cuvantul magic s-a schimbat :) incerc inca o data.
    Se spune ca a 3-a oara e cu noroc

    RăspundețiȘtergere
  4. Am trecut si eu prin amandoua: platforma Blogger.com si WordPress.com (instalat pe la altii, ca eu am varianta open-source de pe wordpress.org).

    Blogger-ul e prost ca functionalitate si bun la antispam, Wordpress este exact invers. Akismet...well, e cam idiot. Daca nu iti bagi un captcha de capul tau, te arzi...Numai eu stiu cate zeci de comentarii stergeam zilnic inainte sa instalez captcha. Partea proasta la WordPress.com este ca nu iti poti instala plugin-uri dupa cum vrea muschiul tau. Tocmai de aceea, s-au inventat hostingurile gratuite care suporta baze de date. Instalati WP de pe www.wordpress.org, plugin de captcha, si aia e (si inca vreo 2-3 pluginuri pentru tweak-ing, back-up, etc.).

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu captchpa ala n-am avut deloc spam pe Blogger. In Beta au bagat si labels si navigare de la un post la altul. In plus, modificarea paginii si a sidebarului a devenit mai usoara ca oricand pe Beta, ceea ce atrage mult mai multi oameni si deci statistic vorbind, mai multe bloguri de calitate vor fi aici.

    In plus, in topul Alexa 100 Blogger e in primele 10 sau 20, pe cand Wordpress nu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna,

    Cu aparitia categoriei Bloguri la Trafic.ro, sa notam si faptul ca blogurile gazduite pe Blogger se pot inscrie, cele de pe Wordpress.com, nu, din cauza imposibilitatii introducerii codului.

    Ce alte platforme putem intalni pe Trafic, am incercat sa identific intr-o insemnare.

    Cumpar si eu maine revista, sunt curioasa daca platforme romanesti au fost mentionate.

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, stimata doamna Holotescu

    Cred ca este cazul unor lamuriri.
    Mai intai de toate, articolul prezinta solutii de bloghost, nu platforme de blog.

    Faptul ca bloghost foloseste Wordpress MU s-a si specificat, dealtfel, deci nu inteleg care este nelamurirea.

    Aceste platforme au trebuit sa corespunda unor criterii
    - unicitatea platformei (nu are rost sa scriu despre servicii similare oferite de alte zeci de siteuri); exceptie bloghost, vezi pct 3
    - calitatea serviciilor (si din acest punct de vedere permite-mi sa nu ma intereseze acele servicii autohtone care au downtime-uri de ore si care "pierd" ultimele zile din cauza unui crash al bazelor de date)
    - diversitatea (sunt 3 dintre liderii pietei, un site care necesita plata, un site de social networking dar apropiat cat mai mult de blog) si un reprezentant din Romania.

    Cu stima
    Dorian Prodan

    boyarul, scuza-ma ca iti folosesc blogul in scopul asta, dar din cauza serviciilor "made in Romania" de care a caror lipsa se plange stimata doamna nu pot posta la ea pe blog.

    MySQL error!

    Error establishing a database connection!

    (Host 'web.lasting.ro' is blocked because of many connection errors. Unblock with 'mysqladmin flush-hosts')

    1. Are you sure you have typed the correct user/password?
    2. Are you sure that you have typed the correct hostname?
    3. Are you sure that the database server is running?

    RăspundețiȘtergere