duminică, decembrie 10, 2006

copilasi, NU mai beti Cola !!!

primele 10 minute:
10 lingurite de zahar intra in sistem (100% din doza zilnica recomandata). Nu vomitati imediat din cauza senzatiei foarte puternice de dulce deoarece acidul fosforic taie aroma si permite corpului sa o suporte.

20 de minute:
nivelul de zahar din sange creste puternic, provocand o infuzie de insulina. Ficatul raspunde la aceasta convertind cat mai mult zahar in grasime (cantitati mari sunt generate in acest moment)

40 de minute:
absorbtia cafeinei este completa. Pupilele se dilata, creste presiunea sangelui, iar ficatul raspunde prin introducerea a si mai mult zahar in fluxul sanguin. Receptorii de adenozina din creier sunt blocati si impiedica senzatia de greata.

45 de minute:
corpul creste productia de dopamina, stimuland centrele placerii din creier. In acelasi mod actioneaza si heroina, de exemplu.

> 60 de minute:
acidul fosforic leaga calciul, magneziul si zincul din intestinul subtire, accelerand suplimentar metabolismul. Doze mari de zahar si indulcitori artificiale se combina crescand rata de eliminare a calciului.

> 60 de minute:
proprietatile diuretice ale cafeinei se fac simtite. (te face sa urinezi). Acum calciul, magneziul si zincul sunt eliminate din organism, in loc sa se depuna in oase, precum si sodiu, electrolit si apa.

> 60 de minute:
senzatia placuta incepe sa dispara si se simte lipsa de zahar. Veti deveni irascibil si/sau greoi. Pana acum, apa care era in Coca-Cola a fost eliminata prin urinare, dar nu inainte de a lua cu ea si alte substante pe care corpul le-ar fi folosit pentru hidratare sau fortificarea oaselor si a dintilor.

via & detalii: nwradu

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Articolul original din engleza nu prea este documentat si este contestat de multi vizitatori. Parerile exprimate acolo nu sunt ale unui medic sau specialist in nutritie asa ca ar trebui sa fie privite cu un pic de retinere.

    Pana una alta nu s-a dovedit ca bauturile carbogazoase gen cola (ce are lumea cu Coca-Cola, Pepsi e mai bun sau ce?) sunt un pericol pentru sanatatea publica.

    Exista evident efecte negative, in special ale consumului frecvent si in cantitati MARI:
    - dependenta de cofeina
    - aport mare de zahar ce duce la dereglari ale metabolismului: de la obezitate pana la favorizarea instalarii diabetului
    - dereglari ale activitatii cardiace (doze mari ingurgitate in timp scurt pot duce la aritmii sau simptome similare infarctului)
    - demineralizare/decalcifiere a organismului, periculos in special asupra danturii in combinatie cu atacul acizilor si al derivatilor din zahar
    - efect diuretic in cazul dozelor mari sau al persoanelor cu sensibilitate crescuta

    Totusi de aici si pana la a generaliza e ceva distanta. O cola din cand in cand nu te omoara si nici nu-ti scade perceptibil speranta de viata.

    Daca ajunge insa sa devina o dependenta, un viciu, abia atunci e grav. Dar la fel este si cu multe alte lucruri: cafea, ceai (negru/verde), alcool s.a.m.d.

    Si fiindca tot am inceput sa comentez, uite cateva secvente dintr-o discutie cu un amic:

    eu: - Deci bauturile cu zahar nu sunt bune?
    el: - Nu. Zaharul nu e bun.
    eu: - Dar cele cu alti indulcitori?
    el: - Mai bune.
    eu: - Da, dar majoritatea sunt pe lista cu E-uri cancerigene.
    el: - ?!... Da' viata in general e cancerigena...
    eu: - And then you die...

    RăspundețiȘtergere
  3. coComment hates Blogger beta ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. "Pana una alta nu s-a dovedit ca bauturile carbogazoase gen cola (ce are lumea cu Coca-Cola, Pepsi e mai bun sau ce?) sunt un pericol pentru sanatatea publica."

    Nu trebe sa te omoare, doar sa te ingrase si sa-ti umple organismul de tampenii.

    Pentru o alimentatie sanatoasa trebuie sa nu mananci DELOC dulciuri, iar sucurile sunt "dulciuri lichide".
    Nici macar sucurile naturale de fructe nu-s asa sanatoase cum ziceau unele mituri comuniste.

    RăspundețiȘtergere