marți, decembrie 12, 2006

Donnie Brasco

Terminat de vazut Donnie Brasco [1997]. In doua reprize, din lipsa de timp (dar asta e o alta poveste). La o privie superficiala ai putea crede ca e vorba de-un film cu gangsteri si cam atat (rolul potrivindu-i-se lui Al Pacino ca o manusa). Inspirata din fapte reale, productia ciematografica insista si pe alteva: radiografiile unor relatii interumane. [urmeaza un teaser!]
1. Donnie Brasco [ahentul sub acoperire]- Lefty [gangsterul marginalizat]
Putem vorbi de o legatura filiala dusa dincolo de limitele Mafiei, desi Lefty se agata meru de reguli. Incet-incet Brasco devine "a friend of ours" (ajunge sa faca parte din Mafie, fiindca Lefty garanteaza pentru el) si, cu toate ca lucreaza sub acoperite, cultiva o prietenie dezinteresata cu Lefty. Donnie e constient ca mentorul sau va fi impuscat cand Mafia va afla intregul adevar si, ii propune o suma de bani pentru impliea un vis mai vechi: un yaht cu care gangsterul ar putea pleca departe de toata existenta lui mafiota de pana atunci.
2. Donnie - Maggie (sotia din viata reala a angajatului FBI)
Lucrurile se inrautatesc dupa ce Joe (aka Donnie) se implica din ce in ce mai mult in noua sa existenta. "You've exactly like them" ii spune Maggie la finalul filmului. Prins intre doua realitati (famila si munca sub acoperire), Donnie reuseste sa isi incheie favorabil misunea data de FBI. Medalia si cecul de la sfarsitul filmului pe care le primeste in prezenta familiei, precum si sala goala dau un gust amar intregii povesti (privita prin prisma prieteniei cu Lefty)
Exista si alte relatii in film, insa astea mi s-au parut mai importante
Per ansamblu, un film bun ce-si merita nota data de imdb.com (7.6). Poate chiar mai mult.
Dar asta ramane sa stabiliti [si] voi. Dupa ce il vedeti.

Un comentariu:

  1. intr-adevar. un film bun. ceva de genul este si "the departed", despre care as zice ca este si mai bun.

    RăspundețiȘtergere