joi, decembrie 28, 2006

Jostein Gaarder - Lumea Sofiei

In 20 decembrie a aparut o noua carte din colectia Cotidianului. N-am sa ma apuc sa v-o povestesc pentru ca v-as lipsi de placerea lecturii (o fac pe scurt cei de la Cotidianul). Eu ma voi limita in a face cateva observatii de cititor:
Scrisa intr-un stil nu foarte complex (in fond se adreseaza unei fetite de 12 ani), cartea reuseste sa te captiveze, plimbandu-te prin toate curentele filosofice importante. Suficient de consistenta (aprox. 500 pagini), ea va fi pe placul acelor cititori care parcurg filele "cu lingurita". Si asta nu pentru ca te-ai plictisi citind mai mult, ci pentru ca ai vrea ca experienta lecturii sa dureze. Putine sunt cartile care incearca (si reusesc) sa aduca filosofia la un nivel accesibil. Pentru mine Lumea Sofiei e o recapitulare (si o re-descoperire) a unor idei filosofice citite mai demult, dar si un companion excelent in serile tarzii, cand somnul intarzie sa apara.
Extra:
Conform informatiilor de pe Wikipedia, s-a facut si o ecranizare a cartii , iar trailer'ul il puteti urmari aici.

8 comentarii:

  1. da, am luat-o si eu. din pacate inca nu am citit-o. imi dau seama ca amn luat multe carti de la cotidianul, insa am citit asa putine...urit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi,
    pentru mine e prima data cand iau contact cu aparitiile de la Cotidianul. Si pot sa spun ca ma declar multumit (atat de pret, calitatea produsului dar si continutul efectiv).
    O initiativa laudabila, pana la urma. Sa vedem cat o tine...

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rând, ce face Cotidianul e de toată isprava. Eu sunt medic rezident şi cu salarul meu mă legumesc şi-mi tai din mâncare ca să mai iau ceva de la snobii din Humanitas.
    În al doilea, am cetit cartea. Foarte drăguţă. Suferă un pic de supersimplificare; desigur că nu putea să dezvolte temele, însă se insinuează o serie de idei de-a gata (diferenţele dintre indoeuropeni şi semiţi, ca un exemplu).

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai facut curioasa. Oare-o gasesc la biblioteca asa curand ? Nu prea cred c-am sanse.

    Oricum, ideea era sa-ti spun un la multi ani si sa te huguiesc muuult si strans. >:D< An nou fericit sa ai. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. LA MULTI ANI BOYARUL ! :)

    Cu respect,
    Ice4you@2006

    RăspundețiȘtergere
  6. hehee, si eu, cum am vazut-o, am si pus mana pe ea ca sa o citesc. mai am cateva pagini, insa :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Pare foarte interesanta ... am sa incerc sa o achizitionez si eu ... multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  8. Sebi,
    n-o sa prea ai cum ("Distribuit numai impreuna cu ziarul Cotidianul"). Dar... SUCCES !!! ;)

    RăspundețiȘtergere