vineri, iulie 27, 2007

concediu in Croatia: 1. preliminarii si drumul

Mai intai vreau sa spun ca totul s-a petrecut pe ultima suta de metri (in 5 iulie habar n-aveam daca si unde ma duc in concediu). Ea a vrut neaparat la mare si, prin eliminare am ramas la Croatia, placut impresionati de niste reviste de prezentare. Si cum eu voiam mai mult la munte, iar Croatia are un litoral stancos am zis ca va fi vacanta ideala pentru amandoi. Am dat o fuga la o agentie de turism si-am rezervat ce era disponibil la un pret decent: apartament de 3*** in Umag, pe 7 zile (14-21 iulie) la 280 euro, fara transport inclus. In acele momente habar n-aveam unde e Umag'ul si cum se poate ajunge acolo. Ni s-a recomandat o deplasare cu masina personala, insa cum ambii avem Dacii fabricate inca inainte de revolutie, nu ne-am incumetat la un asemenea drum. Asa ca a ramas varianta trenului (Budapesta-Zagreb-Venetia) plus autocare adiacente din Zagreb.


12 iulie 2007
- pe la 15:00 am ajuns de la Calimanesti. Un dush si ultime retusuri & cumparaturi inainte de plecare
- cumparat 15.000 de forinti (echivalentul a 189 RONi) sa putem plati in Ungaria biletele de tren, care habar n-aveam cat pot costa
- 21:45 plecare spre Budapesta cu un minibus. Drumul pana la vama l-as putea descrie in doua cuvinte: 120km/h + gropi. Ca doar traim in Romania si avem soferi idioti.
- nici macar n-am oprit la vama romaneasca (chiar nu mai inteleg utilitatea punctelor de frontiera). Vamesii unguri s-au uitat in treacat la poza din pasaport si cam atat. Puteam transporta droguri sau arme in bagaje - nimeni nu s-a sinchisit sa verifice sau sa intrebe unde mergem

13 iulie 2007
- la 03:45 (ora locala) am ajuns in Gara de Est (Keleti pályaudvar). Am evitat socializarile cu aurolacii ce populau zona si am asteptat ora 4:30 cand s-a deschis gara.
- singurul tren convenabil (ca sa ajungem pe 14 iulie, pana pana la pranz) era un EuroNight ce pornea la 17:20 din Budapesta si ajungea in Zagreb la 23:40. Nu ne era prea clar daca sa ne cumparam biletele pana in Zagreb (si de acolo sa vedem ce gasim spre Umag - preferabil autocar) sau pana in Sezana (destul de aproape de Umag, dar situata in Slovenia). Pana la urma ne-am hotarat pentru Zagreb.
- am lasat bagajele (600 ft/7,58 RON de bucata) si am pornit, spre centru, pe Rakoczy utca.
- am vazut dealul Gellert (cu citadela si Monumentul Eliberarii) si ne-am plimbat pe cararile-i umbroase (harta detaliata).
- ne-am indreptat apoi spre dealul Castelului Buda, unde-am cascat gura la funicular, ne-am plimbat prin zona Bastionul Pescarilor si Biserica Matyas (are o macheta in miniatura penru orbi). In castel n-am mai intrat. Eram morti de oboseala si ne dureau picioarele de la atata mers pe jos. Am facut cateva poze (inclusiv parlamentului ce se ridica semet pe celalalt mal al Dunarii) si am luat-o incet spre gara nu inainte de a ne potoli foamea la un restaurant si a privi aiurea la vitrine. Personal, Budapesta nu mi s-a parut foarte interesanta. Poate si pentru ca e a doua oara cand vad locurile amintite mai sus. Am facut un album in care am pus cateva poze facute azi.
- odihna binemeritata in sala de asteptare a garii+ tratarea basicilor si bataturilor de la picioare.
- la 17:00 luam bagajele si urcam in tren. E foarte aglomerat si cu greu gasim doua locuri libere. Nimerim in vagon cu niste tineri francezi care filmeaza aiurea prin tot trenul, luaind interviuri la gagici. Au o energie debordanta si sunt foarte galagiosi. E bine ca merg doar pana la Siofok la un festival, unde au coborat cam 40% dintre calatori. ramanem in vagon cu niste spanioli care merg (din cate am inteles eu) in Ljubliana.
- dupa ceva vreme oprim; vamesii croati sunt foarte curiosi unde mergem (ii aratam voucherele) si daca avem suficienti bani ca sa ne descurcam. Pesemne inca n-au disparut prejudecatile potrivit carora romanii sunt niste indivizi dubiosi care merg peste granita doar ca sa fure si sa faca bani la negru. E curios ca nu ne-am mai intrebat de asigurarile medicale. Ne pun viza, saluta si isi continua verificarile in celelalte vagoane, impreuna cu vamesii unguri.
- in jur de 23:30 ajungem in gara din Zagreb. Suntem ca picati din luna. Ne apucam sa intrebam in stanga si-n dreapta unde-i autogara si daca exista un exchange office deschis la ora asta imposibila. O tanti blonda si amabila de la informatii feroviare, dupa ce ne asculta unde vrem sa ajungem, ne sugereaza un tren pana la Rijeka (unde o sa ajungem dimineata), iar de acolo putem lua un autobus local. Prea obositi ca sa gandim si alte alternative, acceptam, mai ales ca am putut plati biletele de tren in euro.

14 iulie 2007
- 01:05 ne urcam in trenul Zagreb-Rijeka, ne instalam comod si, dupa 15 minute adormim instant in scaunele rabatabile transformate in pat. N-am dormit in viata mea atat de profund si confortabil intr-un tren.
- ne trezim pe la 5 dimineata, cu forte proaspete, cu 10 minute inaite de sosirea trenului in gara. Astfel apucam sa vedem de sus portul si vapoartele din Rijeka
- dupa ce coboram, ne interesam unde e autogara: cam la 3 minute de mers
- de la casa de bilete a autogarii ni se spune ca avem cursa directa la Umag abia la 9:15. Asadar, ne mai raman cateva ore de vazut imprejurimile sau de motait pe banca, langa bagaje
- cumparam biletele: 93 kuna/persoana (cam 40 RONi); asta dupa ce am platit trenul Zagreb-Rijeka (dus-intors) cu 153 kuna/persoana (cam 67 RONi). Am eu impresia sau e mai scump pe sosea ca si cu trenul?
- la ora stabilita ne imbarcam pe unul din autocarele companiei Istra-Promet (cursa incepea -culmea- din Zagreb!!) si, dupa o calatorie de peste 2 ore (126 km), ajungem la destinatie: UMAG.
- agentia de turism am gasit-o repede si in nicio jumatate de ora ne-am vazut instalati in apartament
- dupa ce-am iesit de la dus si am imbucat cate ceva, am dormit pana a doua zi pe la 10.

-va urma-

3 comentarii:

  1. :) Faine aventuri. Merci de linkurile din Budapesta, voiam sa fac si eu o excursie acolo. Cat despre Croatia...e foarte frumoasa. Eu am fost undeva langa Split, in Trogir.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo mai baiate ! Te plangi te plangi da de distractie nu duci deloc lipsa :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu ce m-am plans?
    Ca nu ma plateau aia in invatamant? :D

    RăspundețiȘtergere