luni, august 06, 2007

California Dreamin' (nesfarsit)

Razvan Vasilescu (Doiaru) in California Dreamin' (Nesfarsit)Pentru cine are un dram de minte si s-a saturat pana peste cap de kkt'urile cinematografice scoase pe banda de Hollywood, California Dreamin' devine o alternativa ce te uimeste. M-am indragostit din prima de filmul asta. Aici totul e simbolic: incepand de la miscarea continua si haotica a camerei si terminand cu plecarea americanilor din Capalnita. Pe langa simboluri regizorul se foloseste de antagonisme: atitudinea taranilor fata de americani, total constrastanta cu cea a sefului de gara ("n-aveti acte, nu treceti"), disciplina soldatilor straini fata de cea a soldatilor romani pe care-i cam doare in... cot de ce se intampla, atitudinea Monicai fata de baietii din sat si mai apoi fata de David, soldatul american de care se indragosteste.
Nu o sa ma apuc sa va povestesc filmul (aveti un rezumat aici), insa reactiile si atitudinile personajelor autohtone (de la primar la grevisti, de la pustioaicele de liceu la taranii satului) sunt tipc romanesti: ospitalitate bolnavicioasa, atractii ieftine si populiste (zilele satului, dracula show etc), servilism si incantare (ori indiferenta - cazul lui Doiaru).
Asadar filmul e (si) despre atitudinea noastra fata de straini, sperantele si lumea noastra de cacao in care inca traim. E-o palma peste ceafa celor care cred ca prezenta oricarui strain in Romania inseamna explozie si abundenta de lapte si miere.
Decat sa va pierdeti vremea cu Spiderman, Harry Potter sau Stapanul Inelelor, mai bine puneti mana de veteti filmul asta. Poate-poate veti invata ceva, caci pana la urma asta-i rolul principal al unui film bun.

Un comentariu:

  1. un_om24@yahoo.com04 iunie, 2009 20:30

    e un super film.pacat ca nemescu nu mai poate sa ne incante cu filmele lui.iti recomand sa vezi offset(2006).e f bun filmul

    RăspundețiȘtergere