luni, martie 17, 2008

ce sa faci inainte de a incepe un blog

Oricine isi inchipuie ca poate incepe sa scrie un blog.
Ai vazut ca toata lumea scrie. De ce n-ai face-o si tu, mai ales ca ai ceva idei iar bloggingul e o treaba simpla.
Asa ca iti alegi un pseudonim, o platforma de blog (Blogger, WordPress, Movable Type etc), eventual un nume de domeniu propriu si incepi. La inceput scrii cu usurinta cateva posturi pe zi. Textul curge, ideile vin. La fel si primii cititori. Mai scrii. Cu timpul insa descoperi ca nu mai ai subiecte, habar nu ai despre ce sa mai scrii, iar posturile tale sunt din ce in ce mai rare. In final iti dai seama ca blogging'ul nu e chiar atat de simplu pe cat parea la inceput si... renunti.
Cam asa se intampla in majoritatea cazurilor in care se scrie doar pentru ca e trendy, blogul fiind doar o jucarie cool.

Pentru a evita scenariul de mai sus, ar trebui avute in vedere -inca de la inceput- cateva aspecte:

1. In primul rand te gandesti daca vei scrie pentru tine sau pentru ceilalti. Astfel, blogul poate fi un monolog (nu accepti comenatrii) sau un dialog. De asemenea, daca alegi sa-ti expui gandurile si intreaga viata personala pe net, ar fi bine sa stabilesti si niste limite.

2. Daca scrii pestru altii, e bine sa optezi pentru un blog de nisa. Alege-ti cateva teme, pe care -evident- le stapanesti: media, flime, literatura, politica, advertising, culinar etc. Un blog care sa scrie despre absolut orice nu prea are sanse de reusita in timp.

3. Incepe sa citesti bloguri cu teme similare si gandeste-te ce ai putea aduce nou: la nivel grafic, de continut, interactivitate, story etc. Surse de informare si documentare pot fi si comunitatile, forumurile si grupurile de discutii.

4. Alegerea unui nume de domeniu propriu da o nota in plus blogului. La fel si designul. De evitat folosirea template'urilor arhicunoscute, a numelor lungi de domeniu (greu memorabile) sau a unei teme incarcate. Nu lasa detaliile la voia intamplarii (favicon, logo, RSS, posibilitatea editarii comenatriilor de catre autorii lor).

5. Ai totul pregatit. NU incepe sa publici. Continua sa te documentezi. Scrie alte cateva materiale. Reciteste-le si le ajusteaza inainte de a fi publicate. Lasa mereu cateva insemnari -de rezerva- pentru zilele cand nu vei avea inspiratie (cu siguranta vor veni si ele, mai repede sau mai tarziu)

Acum esti pregatit. Pentru inceput posteaza cateva articole si apoi incearca sa mentii un anumit ritm (1/2/3 pe pe zi). Nimanui nu-i convinse sa revina pe un blog in care su s-a scris nimic de doua saptamani. Adauga noul tau blog in directoare specializate, incepe sa postezi comentarii (constructive!) pe alte bloguri, raspunde comentariilor din propriul blog, socializeaza (inclusiv offline) si fa-te cunoscut in blogosfera mai degraba prin calitatea posturilor decat prin scandaluri si atacuri ieftine.

Bafta!

4 comentarii:

  1. sau mai simplu, il faci asa:

    http://loculluililideaberatii.wordpress.com/2008/03/17/cum-e-la-lili/

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi se par de bun simt sfaturile. Era bine daca le citeam inainte de 2 noiembrie 2007 :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Mdea... si eu cred ca am citit prea tarziu asta :P, asta e niciodata nu e tarziu sa schimbi calitativ un lucru ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. da :)) si la mine e tot asa, cam tarziu dar oricum iti multumesc pentru sfaturi si cred ca am invatat cateva lucruri interesante de pe blogul tau si voi tine cont de ele pe viitor... :P

    RăspundețiȘtergere