marți, martie 11, 2008

O lume se destrama - Chinua Achebe

Chinua Achebe book Plictiseala si curiozitatea au fost cele doua parghii ce m-au impins sa aleg pentru lectura cartea lui Achebe. Desi titlul anticipase deja in linii mari subiectul, dar mai ales deznodamantul, m-am incapatanat sa ii parcurg rabdator paginile. Speram sa descoper o Africa exotica si o cultura noua. Si n-am fost dezamagit. In schimb mi-a lasat un gust amar finalitatea impactului dintre cele doua lumii: cea europeana si cea nigeriana.
Prin ochii personajului principal -Okonkwo- ai ocazia sa descoperi atat o intreaga lume ancestrala, necunoscuta, frumoasa in simplitatea si obiceiurile ei, cat si traumele si dezechilibrul aduse in ea de colonizatorii europeni. Intotdeauna astfel de carti sunt triste. E ca si cum ai privi o gradina cu plante rare, ca in clipele urmatoare sa fie strivite toate sub senilele unui buldozer. Si totul in numele "civilizarii" unor "salbatici".
Facand abstractie de notele trinste din final, lectura -brodata cu multe proverbe locale, cutume si traditii- are rolul de-a te rasfata si de-a te face sa uiti pentru putin timp de lumea contemporana, picurandu-ti cativa stropi de exotism.

3 comentarii:

  1. Si mie mi-a placut foarte mult...mai ales ca nu mai citisem despre Africa in felul acesta...a fost o incursiune in lumea lor, m-a absorbit cu totul...m-a impresionat naivitatea africanilor, care i-au acceptat pe albi in satul lor, fara sa-si dea seama de raul imens pe care acestia li-l vor provoca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare ar fi avut de ales?
    E dificil sa te lupti cu "masinaria" numita evanglelizare. Asta a fost avantajul decisiv al albilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, nu ar fi avut de ales...nu ar fi avut ce sa faca... pana au realizat cu adevarat ce se intampla, cel putin unii dintre ei, albii erau deja infiltrati printre ei si ii dezbinasera...

    RăspundețiȘtergere