joi, aprilie 03, 2008

lupta pentru elevii din clasa I

Inainte de 2000 nu era nicio problema sa iti dai copilul la scoala. Te duceai la secretariat, completai o cerere, aduceai niste hartii si cam atat. Directiunea iti repartiza copilul intr-una din clasele de-a I-a. Erau multi copii, rata natalitatii avea valori confortabile si in general pe parinti nu-i prea interesa sa isi dea odrasla la o invatatoare anume. Singura cerinta era "sa faca scoala".
De cativa ani insa s-au cam schimbat lucrurile.
Numarul tot mai mic de elevi a facut scolile sa iasa in fata cu oferte care de care mai variate: de la programe pe calculator, balet, cursuri step-by-step, program prelungit pana la banalele cursuri de limbi straine. Parintii au reactionat in consecinta si au inceput sa compare ofertele pana in punctul in care au devenit mici santajisti: daca scoala nu ofera cursuri de inot (sa zicem) imi mut copilul. Invatamantul primar s-a transformat asadar intr-o arena a vedetismului scolii si cadrelor didactice. S-a pus accentul din ce in ce mai mult pe activitatile auxiliare in numele unei "reforme" prost intelese (vezi metoda step-by-step), neglijandu-se esentialul.
Acum anumite invatatoare sunt abordate inainte cu unu sau chiar doi ani inainte pentru a-l avea pe Gigel "pe lista". Clasele sunt formate dupa principiul: nu vreau ca fiica mea (crescuta cu fitze) sa fie colega cu fiul zidarului din cartier. Acum directiunea nu se mai amesteca. Indirect spune angajatelor cam asa: nu-ti faci rost de elevi, adio job!. Asa ca se incepe lobby'ul: cunostinte, rudenii, vecini si in special eduatoarele de la camin sunt abordate si "convinse" sa isi inscrie odraslele pe lista.
Si, uite-asa punem accentul pe glamour (in detrimentul calitatii), iar cine nu e un lobbyst bun, risca sa isi piarda jobul din invatamant - chiar daca isi face excelent meseria pentru care este platit.

9 comentarii:

  1. Eu am inteles ca, dimpotriva, iti inscrii copilul cu ani inainte daca vrei sa-l dai la o anumita scoala. Adica parintele se milogeste, cerseste, contribuie din greu cu bani (cel putin) la fondul clasei. Adica, fitzele sunt in tabara pedagogilor. Dar, ma rog, asa am inteles de la alte persoane...

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi e o problema eu va lucrul bun din aceste mofturi, copii invata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Care e problema cu steb-by-step?

    RăspundețiȘtergere
  4. @ piticstyle
    Nu reusesc sa inteleg ce vrei sa-mi spui.

    @ ipo
    Problema cu step-by-step e ca produce rebuturi, concurenta dintre elevi fiind practic eliminata. (daca vrei detalii, revino cu un comentariu)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mama e invatatoare... Boyarul are dreptate.

    Pace!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar fi bine sa detaliezi, e interesant. Am o cunsotinta care lucreaza acolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. De ce nu sunt de acord cu metoda step-by-step:

    1. Cum spuneam si mai sus, elimina concurenta intre elevi. Sunt pusi sa lucreze care cum vrea si la sfarsit tot e bine iniferent de ce si cat a facut.

    2. Lipsesc calificativele. Ce-i poate atunci motiva/mobiliza pe cei mici?

    3. Se lucreaza in echipe (centre). Asta n-ar fi neaparat un lucru rau. Insa exista riscul ca in fiecare echipa sa fie unul sau doi buni, iar restul pur si simplu sa copieze de la ei, fara sa proceseze prea mult informatia. Ca doar e munca romaneasca in echipa.

    4. Legat tot de echipe. Copilul are libertatea de a alege ce echipa vrea sa urmeze: mate, roman, desen. Iar tu ca dascal nu ai cum sa-l obligi sa faca parte dintr-o anumita echipa. Astfel se poate ajunge la situatia ca un anume copil sa leaga in mod repetat desen (sa zicem) tocmai pentru ca nu ii place matematica si romana.

    5. Elevii iesiti dintr-un sitem step-by-step sunt muuuult mai slab pregatiti. Ast o dovesc rezultatele din clasa a V-a, sensibil mai scazute decat ale celor care au urmat cursuri normale.

    Cam astea stiu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am inceput scoala in 1997, iar parintii m-au inscris la scoala cu 1 luna inainte de scoala intreband diverse rude/prieteni care aveau si ei copii pe unde se face scoala. Acum nu se mai face la fel se pare?!!? E clar ca incet, dar sigur (si poate nu chiar asa incet) toate sistemele din Romania se duc dracului :(

    RăspundețiȘtergere