joi, aprilie 17, 2008

Moartea lui Ahasverus - Par Lagerkvist

Moartea lui Ahasverus - Par Lagerkvist Sub pretextul pelerinajelor intr-un ev mediu salbatic, povestirea lui Lagerkvist aduce fata in fata doua personaje misterioase: Tobias (un soldat devenit bandit) si un stain ratacitor ce se intalnesc intr-un han aflat in drumul spre Tara Sfanta. Desi fiecare priveste divinitatea, pacatul, credinta si ispasirea in moduri diferite, pornesc pe acelasi drum spre Ierusalim (unul datorita unei fagadunte, celalalt pentru a nu-l lasa singur). Amandoi incearca sa isi implinesca un vis, iar finalul ne lasa sa intelegem ca strainul nu ar fi altcineva decat Ahasuaerus (sau Ahasverus), unul din numele sub care e cunoscut in mitologie evreul ratacitor.
O carte ce se termina prea repede si care, la final, te face sa-ti fi dorit sa fi fost mai atent la detalii.

Cateva citate:
# Oamenii sunt atat de uimiti de ceea ce traiesc - vorbesc si tot vorbesc incontinuu despre asta (p. 33)
# Ar fi mai putin greu de indurat ceea ce trebuie indurat daca esti investit cu maretia si semnificatia a ceea ce urmeaza sa se intample (p. 67)
# Se spune ca suferinta si moartea sa sunt cele mai importante evenimente care s-au petrecut vreodata in lume si cele mai semnificative [...] Dar cati nu sufera fara ca suferinta lor sa aiba vreo semnificatie! (p. 67-68)
# Nu trebuie sa dai crezare tuturor povestilor pe care ti le spun oamenii. (p. 69)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu