luni, iunie 30, 2008

Thassos - insula de smarald (part. 2)


partea 1

Luni 9 iunie

Dispozitie destul de proasta. Am citit toata dimineata si am iesit destul de tarziu din casa, pe la amiaza. Am avut o tentativa de photo trip prin imprejurimi dar m-am razgandit. Pana la urma am ales sa ne reintoarcem la Makriammos. Plaja e privata si la intrare -spre deosebire de ieri- ne-au cerut cate 3 euro/persoana. Poate pentru ca azi ne-au vazut cu echipamentele de plaja dupa noi, who knows. La scurt timp dupa ce-am ajuns si ne-am instalat vremea a inceput sa dea semne de schimbare: norii si cativa picuri de ploaie ne-au taiat pofta de balaceala si plaja. Ne-am strans "jucariile" si am facut stanga-mprejur. Foarte aproape de plaja Makryammos exista o mini-rezervatie naturala. Am putut admira capre (?) si pauni, primele mult mai curioase si prietenoase.
Inapoi in Limenas am ajuns abia dupa-masa. Aici a plouat de-a binelea, majoritatea standurilor stradale erau inchise, iar baltoacele erau inca vizibile. N-am facut nimic special. Doar am hoinarit pe stdadute si ceva mai traziu am luat cina la una dintre taverne (ai ghicit: tot la Doukas)


Marti 10 iunie

In jurul orei 10 pornim in turul insulei, in sensul invers al acelor de ceasornic. Am trecut prin Skala Racioni, Skala Prinos, Skala Kallirachis, Skala Marion, Limenaria si Potos. Undeva pe traseul asta am facut o prima oprire pentru poze, intr-unul din locurile inalte ale insulei ce ofera privitorului un peisaj splendid.
Urmatoarea oprire am facut-o la manastirea Sf. Arhanghel Mihail. Ca in toate mansatirile grecesti si aici sunt reguli destul de stricte in ceea ce priveste vestimentatia turistilor. Cei care n-au venit imbracat corespunzator au fost nevoiti sa imprumute pantaloni, fuste si pelerine din panza pentru a putea intra in incinta. Manastirea de maici e asezata pe o stanca, langa mare. Turistul obisnuit cu agitatia unei excursii va gasi aici o alta atmosfera: liniste, calm si pace. La Intrarea in biserica maicile au pregatit un vas cu dulciuri (rahat cu zahar pudra). Fiecare si-a putut lua cate-o bucata. Interiorul e destul de mic, insa linistit in acelasi timp. Aceasta manastire e faimoasa pentru doua lucruri: cuiul din mana dreapta a lui Iisus (pastrat intr-o racla mica, la intrare) si un izvor adanc sapat in stanca si foarte greu accesibil, despre apa caruia se spune ca ar face minuni. Daca achizitionezi macar un produs de la micul chiosc al manastirii maicile iti dau gratuit un mic recipient cu aceasta apa. Dupa ce ai vizitat te poti retrage la umbra sau poti admira peisajul frumos si salbatic din imprejurimi. Tot in incinta manastirii se mai construieste o noua biserica, dupa modelul Sf. Sofia din Constantinopol. Datorita lucrarilor in curs de desfasurare ea este inca innacesibila publicului.
O alta oprire am facut-o la plaja (destul de ingusta) din Aliki. Am vizitat ruinele a 3 basilici (ultima intr-o stare ceva mai buna), o cripta si locul din care s-a extras celebra marmura alba de Thasos si apoi ne-am intors la autocar.
In vechiul orasel de munte Panaghia am vizitat o alta biserica (n-am retinut mare lucru despre istoria ei), o fabrica de ulei de masline si cativa vanzatori ambulanti de miere de albina de pin in diferite combinatii: cu nuci, cu dovleac, cu smochine.
Au urmat 2 ore de plaja si balaceala pe Golden Beach, cea mai lunga (si cea mai frumoasa!) plaja a insulei (aprox. 4 km).


Mirecuri 11 iunie

Am hotarat sa repetam experienta de ieri de la Golden Beach. De data asta pe cont propriu. Pana la urma de ce sa dai 30 de euro pe un tur al insulei (cu ghid, e drept) cand poti face cam acelasi lucru pe cont propriu urcandu-te intr-unul din autocarele ce asigura transportul in comun in intreaga insula, platind doar cativa euro.
Am stat la plaja, am citit, ne-am balacit si mai ales am facut o gramada de poze (prea personale pentru a le posta pe net). Ne-am intors in Limenas cu penultimul autocar, la ora 17:00.
Seara ne-am pregatit (in linii mari) bagajele pentru plecarea de a doua zi.


Joi 12 iunie

Dupa micul dejun a trebuit sa eliberam camerele pentru seria urmatoare. Asa ca ne-am mutat si-am lasat toate bagajele la receptie, iar noi am inceput sa lenevim in sezlonguri pe marginea piscinei. Pe la ora 15:00, dupa o alta iesire prin oras n-am mai rezistat tentatiei si mi-am luat iar costumul de baie pentru o ultima balaceala in piscina racoroasa si limpede.
Ne-am imbarcat pe ferry in jurul orei 18:00. Am debarcat apoi la Keramoti si dupa cativa kilometri am mavuns in orasul istorica Kavala, unde am mai avut o ora si ceva la dispozitie (free time & shopping). Am parasit Kavala in jurul orei 20, avand parte de un apus de soare splendid.
Prin Bulgaria am calatorit toata noaptea, iar dimineata, in jurul orei 7:00 am trecut si de vama Giurgiu. Drumul prin Romania (de la vama incoace) mi s-a parutcel mai stresant, lung si obositor.

Per ansamblu, Thassos'ul a fost o experienta placuta (exceptand zilele ploioase si mancarea destul de scumpa).

Alte cateva site-uri cu informatii despre Thassos (poate vor folosi cuiva):

http://www.thassos.ro :) (exista si o sectiune cu impresii de calatorie)
http://www.lommerde.demon.nl
http://www.hartagrecia.ro/grecia-thassos.html
http://www.travelinfo.gr/thassos/beaches.htm - beaches
http://www.thasos.netfirms.com/Beaches_photos.htm - beaches photos
http://www.thassos-island.com
http://www.go-thassos.gr/thassos-maps/limenas.html
http://www.thassos-travel.com/uk/index_uk.html
http://www.anethferries.gr/images/MAP_BG.jpg - harta
http://www.greeka.com/eastern_aegean/thassos/island/thassos-ferries.htm
http://www.gothassos.ws/thassosen/allbus.htm - buses in the island (2006)
http://www.ktelvolou.gr/deltia.html - KTEL Bus

Un comentariu:

  1. Multumesc! Sa fii sanatos...sa mai vizitezi...sa mai povestesti....

    cri

    RăspundețiȘtergere