luni, ianuarie 16, 2006

inspectie

Dupa cateva ore dormite in interevalul 3-6 dimineata, ma vad nevoit sa ma ridic din pat si sa ma pregatesc pentru job [scoala]. Azi e marea zi in care imi este inspectata munca de catre cei de la inspectorat prin delegatul lor special pentru materia ce o predau (n-are importanta care). De fapt azi e una dintre zile. Mai am si maine o "runda". "Oamenii mari" imi zic ca e o zi importanta pentru cariera mea "dascaliceasca" insa eu, nefacand parte din "sistem" de multa vreme si ne-vrand sa stau prea mult, nu realizez ceea ce mi se spune si privesc in gol ca un drogat, fara sa-mi dau seama de importanta cruciala a evenimentului. In fine, revenind...
Imi sunt necesare cateva minute de stat pe wc cu (ochii inchisi si capul in maini) pentru a ma trezi complet. In cazuri de astea obisnuiesc sa [imi] spun: "Am 1 singur neuron. Si ala doarme pe jumatate". Racoarea si gresia baii (+ ca am oprit aici caloriferul) ajuta mult la desteptarile matinale [m-am convins de asta].
Totusi, sunt obosit. Am stat pana la 3 sa caut pe net si sa intocmesc niste materiale multimedia pentru eveniment, sa am ce sa le arat la elevi si sa il uimesc pozitiv pe inspector. Mda . Imi vajie capul si am impresia ca toate se deruleaza in slow-motion. Inclusiv mancarea are un gust ciudat, neprietenos si fad. Renunt [si] la mancare. Punandu-mi cravata, imi trece prin minte un grand nastrusnic: ce-ar fi sa iau masina? Dupa ce ma uit mai bine pe geam renunt resemnat: ninge marunt. Iar "dexteritatea" mea de tanar sofer ma roaga insistent sa renunt la idee. Okay. Iar ma duc cu maxi. Mi-e lene sa imi pun castile in urechi [sub caciula negra gros tricotata]. Oricum, drumul nu dureaza mai mult de 4 minute.
Imi plac orele de la 7. E atata liniste in scoala si ninge atat de frumos in idedefinita imbinare a intunericului cu lumina.
In fine, lectiile au decurs okay si e superb sa ai capacitatea de a ignora faptul ca in sala se afla [alaturi de directorul tau] si un reprezentant al Ministerului Educatiei care iti evalueaza minutios munca si iti da calificative la final.
Am luat inspectia ca pe o provocare si i-am dus la cea mai indisciplinata clasa de a XII-a din scoala. Just to overdraw my limits. De prosti nu sunt prosti, dar trebuie ca sa stii cum sa ii iei. Nu de alta, dar saptamana trecuta, la inspectia profei de romana [mda, ne inspecteaza pe toti din scoala], au tacut toata ora [ca pestii] fara sa scoata un cuvant. Am inteles ca au fost ceva politze pe care ei ar fi vrut sa i le plateasca cu acesta festiva ocazie. And they did it well. Astonishing well...
In schimb la mine au fost activi. Eh, in limita propriei lor ignorante pentru o materie alta decat matematica si romana. La sfarsitul orei a luat cuvantul si inspectorul [reproduc din memorie]: "Dragi elevi, in urma aceste inspectii se va acorda domnului profesor si clasei o nota si un calificativ. Pana acum, cea mai mare nota pe care am acordat-o unui tanar profesor a fost 9.60, dar, pot spune cu mana pe inima ca domnul profesor impreuna cu voi merita 10. Deplin". Yes. It was a victory. My very own against a stinky sistem that forces you to act in a comunist and old-fashioned way. Tot ce imi mai aduc aminte din lectie e ca i-am simtit pe elevi aproape, urmarindu-mi cu interes fiecare explicatie. Iar asta, venind de la o clasa ca a lor [cu probleme grave de comportament si disciplina], chiar inseamna ceva!
Maine urmeaza a II-a runda: trei ore una dupa alta. Tot de la ora 7.

3 comentarii:

  1. Whoaa. Pai e super tare ca ai primit 10. Congratulations! Dar trebuie sa fii la fel de tare si maine. Good luck si break a leg!
    :D

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari! cat de misto trebuie sa fi fost !! spor si maine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. bazat, bafta in continuare desi sunt cu o zi in urma :)

    RăspundețiȘtergere