vineri, ianuarie 27, 2006

spaga noastra cea de toate zilele

M-a surprins [in mod NEplacut] sa vad ca cineva din familie este PRO spaga. "Eh, n-ai ce face. Asa e construita lumea asta, astea's regulile ei nescrise. S-a dat si s-a primit din totdeauna. Asa e firea omului. Daca ai fi somer si cineva ti-ar aferi un loc de munca, ai da oricat. Cum n-as da? [si aici vin motivatiile:] trebuie sa traiesti cumva si sa iti intretii familia... etc...".
Stau si privesc in gol, uluit de ceea ce aud. Si mai ales de la cine aud.
Da. Sunt impotriva spagii. Am scris-o si cu alte ocazii. Fapul ca ea supra-vietuieste (interesanta constructie!) se datoreaza in mare masura fiecaruia dintre noi. Noi alimentam starea asta de lucruri.
Am spus si o repet: singurua ta valoare autentica, pe care nu ti-o poate lua nimeni este, vorbind metaforic, o coloana vertebrala dreapta (Da, demnitatea). In momentul in care renunti la ea (recurgand la spaga), devii un gunoi ordinar pe care il calca in picioare toata lumea, o simpla moneda de schimb, o mica rotitza din angrenajul infect al sistemului.
Pe de alta parte detest ranjetul zeflemitor al elevilor care imi spun: "Ehei dom' profesor. Numa' sa vina tata din Spania si sa va fluture 50 euro pe sub nas, sa vedeti cat de repede ma treceti. Si inca cu note maxime". De obicei la astia le raspund astfel: "Prietene, nici nu stii cat de mult te inseli". La care "maimuta vorbitoare" intinde coarda: "Eh, sa nu imi ziceti ca vreti mai mult de 100 euro!?" Ce naiba sa priceapa el din atitudinea mea anti-spaga? Nada. Niente. Zero barat. De ce? Pt ca asa l-au "dresat" alti profesori si, in general, sistemul. Iar de atunci incoace, "babuinul" se manifesta conform mediului in care si-a dezvoltat mulilata personalitate de meduza.
Imi aduc aminte de o intampare relatata de un prieten (tot prof si el) cu ocazia BAC 2005 - limba straina, proba orala. Intre altii, isi face aparitia in sala si un "exemplar" care arunca dispretuitor cheile de la mertzan pe banca. Cei din comisie? Raman calmi. Incearca sa poarte un dialog cu "razbuinicul prostimii". Evident, in acea limba straina. Dupa cateva minute, bovinul exclama: "Aaaa.... deci nu putem vorbi in spaniola?". "Pai nu. [raspunde prietenul meu]. Ca n-am venit aici la cules de capsuni. Si nici nu ne impresioneaza cu nimic cheile de la trotineta ta". Pana la urma s-a calmat bizonul, vazand ca nu-i merge binecunoscuta "vraja".

5 comentarii:

  1. Si eu sunt atat de scarbita de toata chestia asta cu spaga, cu pile etc etc Imi amintesc si acum cat a trebuit sa astept sa reusesc sa obtin diploma in regim de urgenta si asta pt ca nu am binevoit sa dau ceva secretarei... M-am saturat de toate astea, si sunt fericita ca acuma sunt intr-o tara civilizata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow, you live in Transylvania!! Have you ever seen a vampire? ;-)

    (Click here if you dare)

    RăspundețiȘtergere
  3. Yes. I'm one of them :D (Ssssh !)
    And I don't dare to click your link... ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. We do have a new breed of money-sucking vampires that's multiplying like rabbits.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oamenii care dau spaga mi se par de-a dreptul tragici. Cum ai spus si tu, daca ajungi sa dai spaga, e clar ca nu va mai fi nimic de capul tau si te vei invata cu datul banului aiurea..

    Bine-a facut prietenul tau, si faza cu trotineta mi-a placut cel mai mult :D

    RăspundețiȘtergere