miercuri, iunie 21, 2006

arhive foto digitale: 3 software'uri + 1 tutorial

Din vara trecuta pana acum mi s-au adunat pe HDD peste 20GB de poze digitale, facute de subsemnatul in diverse ocazii: drumetii, revelioane, excursii, evenimente culturale, concerte. Intr-un cuvant activitati mondene.
New Media Pro software Din pacate foarte putine le-am "ars" pe CD / DVD, si asta din teama de a nu le mai gasi mai traziu prin multitudinea de discuri astfel acumulata. Trebuiau cumva catalogate si software'ul respectiv trebuia sa imi ofere acces instant cel putin la thumbnails'urile pozelor deja stocate pe discuri. Din fericire am gasit zilele trecute software'ul necesar: iView Multimedia Pro, iMatch, idImager.
Din cele trei alternative, am ales-o pe prima. Si asta deoarece mi s-a parut ca ofera mai multe features si e mai organizata. Dupa cateva utilizari, am reusit sa imi fac o minimala parere despre iView,

+ Ceea ce imi place:
- ofera thumbnails aproape la fel de mari si calitative ca si originalul deja "ars pe CD"
- diversele filtre de cautare (keywords, date exif, filetype, descrieri)
- ai rating de la 1 la 5 stelute pentru fecare fotografie (ceva in genul lui iTunes)
- aranjarea dupa data la care au fost facute
- voice adnotation
- se pot exporta colaje sau doar simple fotografii in format .pdf

- Ce nu imi place:
- lipsa tagurilor (sunt doar 9 taguri, legate de culori)
- management prost al libray'ului si cataloagelor.
- pentru a vedea adnotarile si datele EXIF trebuie sa bajbai putin prin meniu pentru fiecare poza. As fi preferat ca aceste date sa fie afiste sub/langa thumbnail.
- ii trebuie cam 15 de secunde ca sa se deschida. Asta in conditiile in care nu are nici o baza de date salvata. Later: am observat ca faca asa numai la prima utilizare. Dupa aceea merge okay.

De asemenea, am gasit si un mic tutorial in care se explica pe intelesul tuturor diverse aspecte legate de fotografia digitala: calitatea fotografiilor, mediile de stocare, image formats (cu avantaje si dezavantaje), image size and pixels. De asemenea, exista cateva sfaturi minimale legate de stocarea pozelor pentru viitor (desi multe din ele sunt previzibile).

2 comentarii:

  1. ai incercat Picasa de la Google? Eu sunt foarte multumit.
    Si-ti mai recomand Irfan View.

    RăspundețiȘtergere
  2. Le-am incercat pe ambele si le am instalate de multa vreme pe sistem.
    Nici unul INSA nu face ceea ce vreau eu:
    Arhivarea colectiei digitale (adica un soi de Where Is It?)

    Later edit: vad ca Picasa are o optiune de import. Nu stiu daca merge si cu CD'uri sau numai cu aparate foto...
    Nici nu-mi bat capul sa ma incerc. Ceea ce nu imi place la softul asta e ca arhiveaza si indexeaza pozele de capul lui, fara sa i-o cera nimeni...
    Pentru mine "feature'ul" asta nu e util.

    RăspundețiȘtergere