sâmbătă, iunie 03, 2006

copii retarzi ai vremurilor actuale & parintii lor

Nu pot sa nu observ cum la sfarsitul fiecarul an scolar unele scenarii par a se repeta la nesfarsit.
E vorba de parintii care vin abia acum la scoala sa remedieze stiuatia odrazlei in prag de corigenta / repetentie. De parca ar putea invata in locul lor.
Cu niste ochi milogi (inlacrimati si rugatori) se apropie de cate'un profesor (sau diriginte) si, frecandu'si mainile a necaz incep: "Domnu' profesor... Si nu s-ar putea rezolva cumva"? Sau "Ce s-ar putea face? [...] Va rog tare mult sa nu il lasati, sa interveniti..." Bullsh|t !!!
"Pai sa ivete copilul. Alte alternative nu sunt", raspund dascalii.
Cu toate astea parintii insista (de parca n-ar fi auzit recomandarile profesorilor): aduc in discutie situatia precara a pisicii pe care o au in intretinere, fie fratii mai mici care nu lasa odrazla sa invete, fie ii gasesc tot felul de scuze, una mai puerila si caraghioasa ca alta. Apoi promisiuni: "ca nu o sa se mai intample; promit ca il verific zilnic, ca o vin saptamanal la scoala, ca.... "
Interesant e ca asemenea parinti nu isi fac timp sa se intereseze de situatia scolara a propriului copil decat atunci cand e prea tarziu. Insa si atunci, incep cu lacrimi si nervi, rugaminti si promisiuni... etc. Daca vad ca nu pot rezolva nimic, trec [si] la amenintari, apoi iar milogeli...
Mda. Nu e cazul la mine. Eu n-am last nici un corigent, insa ma enerveaza la culme astfel de exemplare cu titulatura parentala care, pe deasupra, ii mai si iau apararea progeniturii indolente care asteapta dupa colt sa vada "ce s-a rezolvat cu dirigu'.."

9 comentarii:

  1. Stiu povestea, la mine in clasa vin parintii pentru a motiva cele peste 40 de absente ale odraslei...si vin si vorbesc cu dirigintele si se motiveaza instant toate...unii chiulesc 1 sapt pentru o amarata de olimpiada( la care mai sunt si primii->din coada :D ) sau in perioada tezelor vin doar la orele cu teza si aduc bilete care motiveaza saptamani intregi...mai enervant e ca tot ei fac gura ca nu stiu si li se da note mici pe nedrept cand ei au lipsit si nu s-au sinchisit sa ia lectiile...

    RăspundețiȘtergere
  2. sa zicem ca si eu lipsesc in ultima vreme foarte mult de la scoala si poate as avea si eu nevoie sa mearga parintii ;sa imi rezolve; situatia, dar mi se pare celmai josnic lucru pe care-l poti face... odata ce esti constient ca nu e bine atunci stai in banca ta ori gaseste o solutie pentru problemele tale.
    sa pui un parinte sa se faca de rusine pentru tine, un plod care inca esti un nimic e un lucru de care-mi va fi scarba mereu.

    RăspundețiȘtergere
  3. cel mai bine e sa ai profesori de la care a carui ora sa nu vrei sa pleci, si sa iti doresti sa ai mai multe ore cu ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. hm. nici un corigent pentru ca nu merita nimeni sa ramana corigent sau pentru ca e vorba (si) de lehamitea aia cuprinsa-n articol?

    RăspundețiȘtergere
  5. De meritat merita multi (din fiecare clasa cate 2-3), insa nu am chef sa imi stric concediul pentru niste desculti (care oricum nu invata in timpul anului, daramite pebtru corigenta).
    Ai ghicit e vorba de sictir ..profesional (asta doar in cazul acestor virtuali repetenti).

    RăspundețiȘtergere
  6. hm...fara ..prea mare suparare..dar eu cred ca profesorii ar trebui sa se gandeasca mai bine daca prin atitudinea asta nu se razbuna pt ce au trait ei sau colegi/prietenii lor, adica e ceva de genu "gandeste-te de unde ai plecat"

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu e vorba de razbunare aici. La randul meu, n-am fost un elev abuzat de sistem, cu nefericiri sistematice. Dimpotriva, am fost un elev problematic, care punea profesorilor intrebari incomode si incuietoare [legate de materie]. Am avut intotdeauna medii peste 9.20, dar nu ma mandresc cu asta.
    Sictirul intervine pentru ca stiu prea bine zicala romaneasca: "nu-ti pune mintea cu prostul.."

    RăspundețiȘtergere
  8. de ce ai vrut sa fi profesor?

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru ca eu cred cu tarie ca exista [inca] suficienti copii destepti care merita.

    Pe de alta parte, eu privesc invatamantul ca pe o experienta exotica. Nimic mai mult.

    Strange, isn't it?

    RăspundețiȘtergere