vineri, august 18, 2006

cum arata colectia TA de mp3'uri ?

mp3.com Atunci cand vine vorba de mp3'uri, am observat ca oamenii le stocheaza pe HDD in diverse moduri, respectand aproximativ 8 etape ale ordonarii. Asadar:

Etapa 1:
User'ul isi pune toate mp3-urile intr-un singur folder, numit de obicei "muzica", "audio", sau pur si simplu "mp3". Aceasta e cea mai haotica aranjare (in afara de cea in care fisierele audio sunt denumite "1", "2" etc in locul titlulului lor original).

Etapa 2:
Desi au [deja] un folder al lor (vezi etapa 1), mp3'urile isi gasesc locul in sub-foldere dubioase, gen: "muzica beton", "de la cristi", "muzica de sex", "selectii 2006", "straina", "vechi" sau, fara prea mari pretentii: "unsorted".

Etapa 3:
In folderul "mp3" exista sub-foldere (cu numele artistilor) unde melodiile zac pur si simplu, fara a fi aranjate pe albume, Bine macar ca am scapat de "muzica de la X'ulescu" ori "unsorted".

Etapa 3a (varanta)
In folderul "mp3" exista sub-foldere numite "A", "B", "C"... si fiecare artist isi gaseste locul potrivit. Parca incep sa se mai limpezeasca lucrurile.

Etapa 4:
Piesele sunt aranjate [deja] pe foldere cu numele albumelor, dar nu este indicata (prin numerotare) ordinea in care apar in albumul original.

Etapa 5:
Totul e aranjat pe albume si numerotat. La o privire mai atenta insa, lipsesc informatii importante din tag'urile ID3, cum am fi anul, genul muzical etc...

Etapa 6:
Almost there. Exista de toate: subfoldere artist\album\melodie.mp3 (inclusiv taguri ID3). Acum mai raman de adaugat .jpg'urile cu front & back covers, eventual inlay'ul si CD'ul.

Etapa 7: (pt narcisisti)
Se adauga la finalul fiecarui fisier (eventual si in tag'uri) "riped by X'ulescu" ori "www.Musik-Mp3.Tk", sau alte minunatii ".tk".
BTW: chestia asta reuseste sa ma enerveaze cel mai mult.

Etapa 8: (for real addicted)
m3u'uri (sau alte playlist'uri), fisiere .txt continand, evitent, the lyrics, & .nfo'uri cu date despre bitrate si tipul de codec folosit, release date etc.

Eu, nefiind atat de narcisist (si nici maniac), am ajuns abia la etapa 6:
C:\muzica\artist\artist -anul- Nume Album\artist -01- melodie.mp3

5 comentarii:

  1. Eu sunt pe la o etapa mixed. Majoritatea muzicii o tin in folderul "Muzica" dar daca am albume complete le trec in subdirectoare de forma "Nume artist - Nume Album" iar daca trag o colectie mare de melodii ale unui artist le trec intr-un folder cu denumirea artistului.
    Organizarea s-ar face foarte usor la mine (cu ajutorul lui iTunes) dar din pacate nu pot inca fiindca calculatorul asta inca mai este folosit si de fratii mei si ei sunt obisnuiti (ne-educati cu iTunes) cu winamp si s-ar crea o desincronizare zilinica.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu respect nicio etapa. eu bag muzica unde apuc. chiar daca e o singura melodie, chiar daca e un album intreg, pentru mine nu conteaza. am insirate melodii prin tot calculatorul. :))

    RăspundețiȘtergere
  3. nici eu nu inteleg faza cu etapele, si oricum nu tin nimic in ordine, ptr ca fiind muzica mai mult comerciala nu am ce tine de ea...

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu sunt tot la etapa 6....si nu stiu daca as avea rabdare sa trec mai departe:D

    RăspundețiȘtergere
  5. hmmm. nu se face chiar asa... oricum, eu st pe la etapa 10.
    desigur, fara 7.

    RăspundețiȘtergere