duminică, octombrie 01, 2006

la nunta

wedding Orice eveniment de acest fel iti da posibilitatea sa observi atent natura umana, mai ales daca "actiunea" se desfasoara pe parcursul intregii nopti. Inceputul, intotdeauna este artificial. Oamenii vor sa pozeze in ceea ce nu sunt de fapt. Mai ales femeile. Aranjate, cu parul facut in toate felurile, cu tinute care mai de care mai extravagante, multe dintre ele nu mai seamana cu persoana pe care-o sti din viata de zi cu zi. Par alte fiinte - superioare. Insa impresia asta se risipeste treptat o data cu trecera timpului inspre dimineata. Oboseala li se asterne pe chip, unora le curge make-up'ul, le strang pantofii - se descalta. Tinuta stransa si rigida dispare, lasand locul unor bucati de material aruncate (neglijent?!) pe trupul lor, dezvaluind parca si mai mult imperfectiunile carnale si uratenia. Da. Femeile mi s-au parut intotdeauna mai urate la nunti. Si asta din pricina gatelilor si tinutelor excentrice si exclusiviste. Oare de ce tin cu tot dinadinsul la asta? O fi vreo competitie tainica intre ele? Vor sa ne dovededeasca ceva? Sau e pur sisimplu obisnuinta de a te urati?
Inainte ca blogosfera feminina sa imi sara la beregata, voi scrie cate cuvinte si despre barbati (mai ales cei peste 40).
De obicei vin la nunti cu singurul costum care il au in garderoba, mirosind a parfum ieftin de 3,9 RON. Si asta se vede de la o posta. Nu se prea sinchisesc sa se asorteze. Cu ochi lacomi, asteapta sa poata gusta din bauturile preferate (vin, bere, palinka). Dupa un timp ochii incep sa li se impaienjeneasca (unii clipesc ses, altii privesc melancolic in gol, fara o directie precisa), transpira abundent, isi desfac nodul de la cravata (if they have one). Altii, mai viteji, isi ieu nevestele la dans, mai ales in momentele in care muzica populara si troneaza. Atunci iese la iveala animalul adormit din ei. Chiuie si isi invartesc partenerele de parca aceasta ar fi ultima nunta de pe pamant (multi insfaca cate-o fetiscana ratacita pe ringul de dans). Apoi merg la masa si iar beau - inexplicabil. Si iar pe ring. Unii nu rezista prea mult si, inspre dimineata, mahmuri fiind, se lasa tarati intr-un taxi de catre consoartele lor.
Intotdeauna exista cate-un mascarici care se incapataneaza sa danseze cu tineretul strambandu-se si sucindu-se in toate felurile ca in tineretile lor glorioase.
Asadar nuntile sunt prilejuri exceptionale de analiza a naturii umane, de cele mai multe ori dezgustatoare si [totusi] interesanta in acelasi timp.

Disclamer (pt femei): nu spun ca sunt impotriva tinutelor si a make-up'ului pentru nunti. Insa de prea putine ori toate aceste "zorzoane" (puse cat mai excentric si batator-la-ochi) reusesc sa infrumuseteze.
LE: Mi-am amintit si de nunta lui Stere descrisa in Groapa lui Eugen Barbu. Cate similitudini!

2 comentarii:

  1. Sunt curios cum va arăta/a arătat nunta ta :))

    Tabloul descris de tine se potriveşte mai degrabă cu nunţile în provincie (am fost recent la 2). La cele din Bucureşti au cam dispărut rochiile de naţă şi costumele de ginerică. Ţinuta şi atitudinea este ceva mai relaxată. Este posibil ca asta să fie şi rezultatul înmulţirii numărului de restaurante decente cu preţuri rezonabile din Bucureşti (o masă de două persoane nu depăşeşte 60-100 lei, cu tot cu băutura) astfel încât lumea s-a mai obişnuit să iasă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristian, nu toti am avut fericita oportunitate sa ne nastem (sau sa traim) in buricul targului, la Bucale. Fireste ca e descrierea unei nunti din provincie. Aici locuiesc: cu bune, cu rele.

    RăspundețiȘtergere