miercuri, martie 26, 2008

cum sa-ti scoti blogul din anonimat

Sa presupunem ca ai citit deja ce trebuie sa faci inainte de a te apuca de scris si a intra cu dreptul in blogosfera. Cu toate astea, proaspatul tau blog inca nu iese in evidenta iar cititorii fideli intarzie sa apara.
Ce-ar (mai) fi de facut?

In primul rand abordeaza subiectele intr-o maniera proprie, personala.
Nu recicla informatia, mai ales din blogul propriu. Ofera in schimb continut nou, atractiv si de caliate. Nu te obosi sa abordezi aceleasi subiecte despre care au scris cu putin timp inainte si alti bloggeri cunoscuti decat daca crezi ca ai ceva nou de adaugat. Altfel vei repeta ca un papagal aceleasi informatii.
Ofera vizitatorilor posibilitatea de a interactiona cu textul scris: liber la comentarii (si editarea lor de catre autori), track back, numarul total de comentarii afisat in dreptul fiecarei pesoane, comment luv, sistem de vot etc.

Posturile trebuie sa vina natural, de la sine; daca ai dificultati succesive in redactarea unui anumit subiect, incearca altceva. Nu forta nota. Cititorii isi vor da seama imediat ca e un post scremut, scris in superficial. Nu posta doar pentru ca tii neaparat sa ai continut nou pe blog. Mult nu este intotdeauna echivalent cu bine.

Scrie cu personalitate si, totusi, ramai impartial. De asemenea, incearca sa creezi controverse si un climat prielnic pentru multe-multe comentarii (vezi mai sus). Rezolva civilizat si prompt eventualele dispute. Nu interveni excesiv de mult in sirul discutiei.

In ideea ca "o fotografie valoreaza cat 1000 de cuvinte", adauga textelor tale imagini sugestive: fie din arhiva proprie fie de pe net (flickr ori alte site'uri similare). Totusi, nu exagera cu fotografiile si nu uita sa precizezi sursa, cand e cazul.

Si, nu in ultimul rand, incearca sa ramai focusat pe subiectele si temele alese la inceput de drum. Daca ai un blog despre -sa zicem- football, nu scrie si despre politica ori tendinte vestimentare - oricat ar fi de tentant. Cititorii vor fi dezmagiti si vor observa ca esti inconsecvent.

Happy blogging!!!

5 comentarii:

  1. Eu zic ca nu trebuie sa fii asa impartial in toate cazurile. Pana la urma orice om are opinii proprii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, avarat. Insa nu stiu cat de apreciate sunt blogurile cu pareri mustind de subiectivism inversunat si inutil.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hm, din ce am vazut eu sunt chiar apreciate :)

    RăspundețiȘtergere
  4. foaarte interesant!....si urmeaza 10 pasi catre un blog perfect? glumesc!!! eu scriu despre nimic si nici nu vreau sa fiu "citita"

    RăspundețiȘtergere
  5. Sincer..care e rostul unui blog daca nu sa oferi cititorilor fapte si intamplari redate prin viziunea proprie??

    RăspundețiȘtergere