joi, martie 27, 2008

operatia a reusit: pacientul e mort!

Din '90 incoace sistemul romanesc de invatamant trece printr-o serie de "reforme" si restructurari (le-as numi mai degraba ultime spasme ale unui bolnav incurabil). Cu toate astea nu se misca nimic. Scolile arata la fel de mizerabil, elevii din ce in ce mai indisciplinati, drogati, slab pregatiti (puneti voi ce mai vreti), cardrele didactice din ce in ce mai sictirite si mai ahtiate dupa spaga, directorii schimbati pe criterii politice, sistemul educational din ce in ce mai subred si irelevant. Exact conditiile prielnice pentru a mai "experimenta" ceva: interzicerea sedintelor cu parintii si renuntarea la notele de la purtare.
Bine-bine, madam Preoteasa. Renuntam la ele; dar ce punem in loc?
10 minute de discutii cu fiecare parinte in parte? Cand? In timpul programului scolar? In timpul liber al diriginteluli? Si pe ce bani deplasarile la domiciliul fiecarui elev?
Iar legat de nota la purtare: daca nu exista o minimala metoda de constrangere/pedeapsa nu stiu cum l-ai putea tine in frau pe Xulescu' care sparge geamuri, rupe usi, se drogheaza, injura profesorii si personalul auxiliar, face ce ii trece prin cap si vine la scoala doar cand isi aduce aminte. Cum ii controlezi comportamentul aberant? Il trimiti la consilierul scolar? BIG DEAL!
Inainte de-a veni cu propuneri de renuntari, ganditi-va serios la ce veti pune in loc. Ca aiurelile de mai sus chiar nu functioneaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu