marți, martie 25, 2008

Dormi! - Annelies Verbeke

Annelies Verbeke - Dormi! editura Univers 2008 Am inceput lectura cu o vaga speranta: descoperirea unor lucruri ascunse din viata unui insomniac. N-am gasit nimic spectaculos. Doar lucruri vagi, delirante ce le banuiam inca de la inceput. Maya si Benoit -personajele centrale ale cartii- sufera de aceeasi maladie: imposibilitatea de-a adormi. In aceste conditii fiecare alege sa-si umple cu ceva existenta nocturna: trezirea oamenilor din somn, hoinareala boema prin cafenele, lecturi si intalniri ce le vor schimba viata. Astfel, aventurile Mayei si desele introspective ale lui Benoit te fac sa traiesti un spectru larg de emotii: de la compatimire pana la frica si dezgust.
"Dormi" e spatiul in care se poate intampla orice iar ne-somnul poate deveni o stare de normalitate.

La final, doar doua citate:
1. "Cu o vreme in urma, conform panourilor publicitare, viitorul era luminos si portocaliu, insa, dupa umila mea parere, el continua sa fie negru" (p. 60)
2. "Viata asta, trebuie sa inveti sa o strangi in brate" (p.99)

7 comentarii:

  1. Sincer iti spun..m-am blocat la pagina 45 :), si nu am mai putut continua sa o citesc. Asta pt ca asa cum spuneainu are nimic extraordinar, desi titlul cam promitea..Cel putin mie si abia asteptam sa o citesc...

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca nu a placut nimanui carticica asta...si pe mine m-a dezamagit, ma asteptam sa fie ceva in genul House of Sleep a lui Jonathan Coe

    RăspundețiȘtergere
  3. mie mi-a placut cartea...chiar mi s-a parut foarte interesanta....iar citatul meu preferat e altul...."Poate ca cele mai euforice saruturi sunt cele la care te astepti cel mai putin , iar cele mai frumoase momente cele pe care nu ai avut timp sa le distrugi gandindu-te la ele in prealabil.Poate ca stiusem asta dintotdeauna." (pag 85)

    RăspundețiȘtergere
  4. mai am doua capitole din cartulie...sincer, e o lectura interesanta, destul de previzibila pe alocuri, dar are ceva special. personajele...au nevoie de doua palme peste cap:)) poate i-as fi facut artisti, sa fi fost in locul autoarei. nu stiu, pictori, actori, scriitori fara bani si in cautare de muze. cred ca ar fi avut o alta aroma, si nebunia ar fi fost oarecum justificata, fructificata. asa, sunt doar niste bieti. citatul care mi-a placut: 'viata asta, trebuie sa inveti sa o strangi in brate'.

    RăspundețiȘtergere
  5. asta a fost ultima zi care a contat. restul a fost pur si simplu o viata. f tare !

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie mi-a placut mult. Si mi-a placut ca erau oameni obisnuiti (nu-mi place nebunia artistilor). Mi-a placut si alternanta dintre personaje. Si oare numai mie mi s-a parut ca are si o doza de umor? :D
    Printre citatele preferate:
    "Si-a atunci Sofie si-a petrecut un brat peste mine, fiindca ea facea parte din acea categorie de oameni care ii imbratiseaza in somn pe altii. Am vrut sa-l indepartez, dar n-am facut-o, fiindca eu faceam parte din cealalta categorie, a celor care nu mai simtisera de mult un brat petrecut peste ei." (pag 88)
    "Purgatoriul era fara indoiala mai bland pentru cei care furau lucruri atat de lipsite de gust." (pag 96).

    RăspundețiȘtergere
  7. si mie mi-a placut foarte mult. si parca nu as alege doar un citat, pentru ca fiecare parte imi place. subscriu cu anonim 1,2, 3 si 4 :)

    RăspundețiȘtergere