joi, iunie 19, 2008

Thassos - insula de smarald (part. 1)

Miercuri 4 iunie

In jurul orei 8 dimineata pornim din parcarea de la Sala Sporturilor (Cluj). Agentia care organizeaza tot "taraboiul" asta pare mult mai profi decat altele: organizare si punctualitate, interiorul autocarului e curat, aerisit & elegant, personal binevoitor si amabil.
"Va rog sa ma scuzati. Am emotii, e prima mea cursa" - cam asta am auzit de fiecare data din gura Roxanei cand avea de facut cate-un anunt pe autocar. La inceput a fost funny chestia asta. Cu timpul insa devenise penibila si enervanta. Probabil si-a dat si ea seama si anunturile au devenit din ce in ce mai rare. Orice turist (documentat in prealabil pe net) stia mai mult ca ea.
Prima pauza: Miercurea Sibiului (mancare si toaleta). Facem cunostinta cu o alta pereche din Oradea. Proaspat casatoriti. Din Sibiu ni se mai alatura cateva familii. La fel si din Pitesti. Valea Oltului e la fel de frumoasa ca si vara trecuta.
In Bucuresti (langa Parcul Izvor) schimbam autocarul. Exact la urcare unul dintre turisti (un barbat din Sibiu, cam de 50 de ani) a facut o criza de epilepsie. Desi medicii i-au dat unda verde (dupa ce i-au pus 2 perfuzii), reperzentantul agentiei a hotarat ca autocarul sa plece fara el: "daca i se face rau pe Bulgaria? Asistenta medicala pe timp de noapte e nula la ei". Plecam. Ma gandesc in continuare la situatia asta trista.
E trecut de ora 21 si am ajuns in Giurgiu. De obicei se cotiza cu cativa euro (pentru a trece mai usor). Acum n-a fost cazul. Inca o bulina alba in plus pentru Christian Tour. Ori poate le-or fi venit mintea la cap vamesilor romani? La o alta oprire la un non-stop din Bulgaria unul dintre romani il intreaba pe vanzator: "The prices are in EURO?" si primeste un raspuns prompt, pe masura: "Ziceti va rog". Era asa greu sa vezi (si sa citesti!) anuntul "Vorbim SI romaneste"? Mda.


Joi 5 iunie

E dimineata si-am trecut deja vama bulgarilor, Kulata. Grecii de la Promachonas par prea adormiti ca sa ne mai verifice pasapoartele. Acum autocarul goneste cu viteza pe soseaua curbata, strajuita de dealuri cu tufisuri si maslini. Intotdeauna mi-au placut kilometrii astia, pana la intersectia spre Salonic.
In jurul orei 10 suntem deja in Keramoti, gata sa ne imbarcam pe feribotul ce ne va duce in Limenas (Thassos Town). Pe fetele celorlalti se potae citi un amestec ciudat de curiozitate, oboseala si exaltare. Admira marea, hranesc pescarusii, fac poze: sunt fericiti. Iar gigantul de otel isi continua imperturbabil ruta pe intinderea albastru-verzuie.
Dupa aproximativ o jumatate de ora ajungem la destinatie. Dupa ce-au coborat de pe feribot, autocarele ne-au dus pe fiecare la destinatie. Noi am poposit la Vournelis, un hotel de 3***, cu piscina si foarte aproape de malul marii, nu departe de port. Dupa ce ne-am cazat, despachetat si schimbat in ceva mai comod, am pornit sa descoperim imprejurimile. Limenas are 3 porturi unul dupa altul, cel mai dragut fiind ultimul (old harbour), unde poti vedea doar ambarcatiuni de mici dimensiuni, majoritatea fiind folosite la pescuit. Oraselul are o singura straduta principala (unde sunt majoritatea magazinelor de suveniruri), paralela cu faleza.
Pentru pranz am ales un restaurant mai retras: The Twins. Am zis sa gustam ceva din bucataria locala: caracatita, calamari si creveti cu cartofi prajiti si tzaziki. Fructele de mare au fost cam "in sange" si destul de scumpe. Ghinionul primului venit. :)


Vineri 6 iunie

Dejun relativ modest la hotel. Aveam sa aflu ulterior ca nu se va schimba pe parcursul celor 7 zile: un ou fiert, o felie de cascaval, una de sunca, 2 cutiute de unt, dulceata, ceai (ori cafea cu lapte) si 2 felii si jumatate de paine. Suficient cat sa te tina in viata.
Au urmat:
- plimbare pe faleza
- vizita in agora. Multa liniste si o panorama superba. Din pacate la coborare ne-a prins ploaia.
- ajunsi la hotel aflam vestea-bomba: epidemie in Thassos. Unii (in special cei mai in varsta) sunt hotarati sa isi faca bagajele. Au plecat la sediul agentiei sa primeasca niste explicatii.
E trecut de ora 21 si ploaia nu da semne c-ar vrea sa se opreasca. Vecinii din Oradea au plecat la seara greceasca organizata la Teologos, o mica asezare din munti. Eu am zis pas. Mi s-a parut obositor. Insa aveam sa regret, mai ales dupa ce-am vazut pozele & filmuletele facute la petrecere. In fine...


Sambata 7 iunie

Se intampla si miracole: a incetat ploaia si doar cativa nori razleti mai zabovesc pe cer. Dimineata a debutat cu o scurta plimbare catre vest: plaja ingusta, nisip fin, insa deocamdata neamenajata. "Liniste" - asta ar putea fi cuvantul de ordine. Se aude ca epidemia n-ar fi fost decat un zvon lansat de bulgari pentru a atrage turistii pe litoralul lor. Daca marsavia asta se dovedeste a fi adevarata, bulgarii au o maaare bulina neagra.
Micul dejun (english breakfast - cum l-am botezat noi) a fost exact ca ieri. De data asta am comandat ceai: pentru variatiune.
Apoi am lenevit la plaja pana la pranz, instalati comod pe sezlongurile de la marginea piscinei.
Desi Gabriela (reprezentanta agentiei pe insula) ne-a recomandat terasa MYTHOS (discount de 10% pentru turistii agentiei), am hotarat sa ne cheltuim banii in alta parte: chelnerul cam dubios si lispa listelor de preturi. Am ales terasa restaurantului Doukas. Oamenii de aici sunt foarte primitori, stiu multe cuvinte in romneste si sunt foate simpatici. Eu comandat papoutsaki (vinete & carne la cuptor), altii cotlet, mix grill ori piept de pui. Ca bonus din partea casei au adus prajiturele cu inghetata si cate-o cafea frape. Plus ca la final ne-au mai facut si-un discount de 10%. In Romania pe cand asa ceva?
Intorsi la hotel am mai iesit la o repriza de plaja intrerupta de cateva balaceli in piscina cu apa limpede si racoroasa. Dupa ce soarele a scapatat spre asfintit, ascunzandu-se dupa unul din pomii din curte, ne-am pornit sa exploram cele cateva stradute intesate cu magazine de suveniruri, bijuterii & ceasuri, baruri, terase si fast-food'uri. Am trecut de cateva ori pe langa DOUKAS si, desi aveau o gramada de clienti personalul restaurantului si-a gasit de fiecare data timp sa ne salute si sa ne adreseze cateva cuvinte (ce faci? Cum e plimbare de seara? Salut). Cu siguranta vom reveni.
Maine e planificata o alta excursie optionala: turul insulei.


Duminica 8 iunie

Fuck! Iar ploua (aveam eu un feeling inca de ieri). S-a amanat si excursia. Dupa o ora iese soarele, facandu-ne parca in ciuda. Totusi, n-am stat degeaba si-am inchiriat 2 biciclete. Am dat o fuga pana-n Makryammos (~3 km). Plaja e excelenta iar apa foarte limpede. Restul zilei l-am petrecut descoperind alte plaje din vecinatatea Limenas'ului.

- va urma -

6 comentarii:

  1. Pe cand continuarea?
    Ma intereseaza grozav...pentru ca anul acesta....Thassos..... Vournelis...

    Informatii grozave!

    cri

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate chiar azi voi finaliza si partea a II-a. M-am luat cu alte treburi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragutza Boyarule,

    Am rabdare...pana saptamana viitoare...ca apoi am decolat...vorba vine...ca si eu tot cu autocarul....
    Iti dai seama, am zapacit internetul ( d-aia are probleme in ultimul timp)ha....ha....cautand informatii thassos-vournelis. Asa am dat de tine. Bineinteles ca am o groaza de intrebari, insa , nevrand sa te stresez, ma multumesc cu ceea ce-ti pare tie interesant.
    Azi am vazut si pozele. Reusite!
    Imi place blogul tau.

    Cri

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Boyar....sunt cu un picior in autocar....si inca mai astept impresii...
    Multam!
    Cri

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte misto....asa m-am bucurat cand am vazut atatea informatii exact despre excursia in care urmeaza noi sa mergem, si poze si detalii, grate....dar de ce nu ai pus si continuarea?

    o sa scriem si noi dupa ce ne intoarcem despre excursie, pt ca astfel de informatii cu multe detalii sunt extrem de apreciate de cei care le cauta.

    asteptam continuarea! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru partea a 2-a folositi cu incredere linkul de la sfarsitul articolului ("va urma") ;)

    RăspundețiȘtergere