vineri, august 22, 2008

Ai card?

E prima intrebare ce ti se pune cand e vorba sa ti se vireze salariul (in special) dar si alte sume de bani. Hmm.. Pai ce s-a intamplat cu old-fashioned way? Da, aceea cand te duceai la caserie si iti ridicai banii numerar.
Multi au "muscat" motivele si si-au facut card. Vezi-doamne plati simplificate, scapi de statul la caserie, de grija banilor de... whatever. Mai noi iti arunca praf in ochi cu overdrafting'ul. (ulterior au grija sa ti-o traga... elegant).
DAR comisioanele (de deschidere si administrare)? Ca sa nu mai vorbim de cele de la retragerea de numerar ori simpla interogare de sold? Curios: in zona asta multa-multa tacere. Si se accepta totul ca o stare de normalitate.
Nu, NU e normal. De ce trebuie sa mi se mai ia si alte comisioane pe banii munciti de mine? Aud. Doar pentru ca unor dudui ce-si aplatizeaza curul celulitic pe scaune li se apleaca atunci cand vine vorba de state de plata si intocmirea alte hartii specifice? Doar pentru ca VISA zice ca s-ar economisi o gramada de bani o data cu introducerea pe scara larga a cardurilor? Sincer mi se rupe de toate astea. Vreau sa am posibilitatea de a alege modalitatea de plata a salariului: cash sau pe card; nu sa fiu pus in fata unei singure optiuni - cardul, doar pentru ca majoritatea angajatilor "au pus botul" la balariile "politica" angajatorului. Asta chiar ma enerveaza! (pe langa multe altele)

4 comentarii:

  1. Daca suma pe care o ridici de la casierie e suficient de mica incat sa o poti purta linistit pana acasa, atunci e OK. Dar daca peste 1000 de lei mi se pare cam stresant drumul pana acasa.
    Si inca ceva: sunt banci care nu au comision la deschidere de card si retragere numerar, nici interogare de sold.
    Nu mai vorbesc de platile pe net pe care nu le poti face decat cu card-ul (sau ramburs ...).

    RăspundețiȘtergere
  2. Card-ul reprezinta o modalitate sigura de plata pentru firma dar si pentru angajat. Poate nu in Romania, dar in lumea civilizata majoritatea firmelor vireaza salariile doar in card-uri pentru a nu putea fi santajate ulterior. Oricum, cred ca in Ro bancile exagereaza cu atatea comisioane, taxarea unei simple verificari a sumei disponibile mi se pare ridicola.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ bogdan
    Nu e vorba de o "caruta de bani". Ii pot duce linistit pana acasa.
    Stiu ca exista banci care au comisioane foarte mic la carduri sau chiar deloc, DAR firma asta are contract doar cu BCR'ul. Exclus in alta parte. Iar BCR'ul au bancomate care se blocheaza cand ti-e lumea mai draga (ca sa nu mai vorbim de taxe lunare de administrare + alte comisioane).
    In ceea ce priveste cumparaturile on-line, prefer plata ramburs, prin curier.

    @ diana
    "pentru a nu putea fi santajate ulterior" - cum devine asta?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cardul are avantaje.

    Plătești simplu sume de bani, nu te păcălești, dai exact cât face, nu te uiți la vânzator și el la tine când tu nu ai mărunt și el nu are rest, etc.

    E mai ușor să umbli cu un card decât cu o tuflă de bani după tine.
    Nu te fură nimeni. Adică îți poate fura cardul, dar nu și banii de pe el. Cardul nou îl ridici de la bancă în astfel de "accidente".

    Magazinele online sunt de încredere, multe dintre ele.

    RăspundețiȘtergere