sâmbătă, decembrie 06, 2008

carti ieftine

Nu stiu cati dintre voi ati mai calcat intr-o librarie (aka cumparat carti noi) de cand preturile au explodat si nu mai poti lua mare lucru sub 20-30 lei. Eu am zis pas, nu fara regrete.
Si totusi, din cate imi amintesc Cotidianul a fost primul ziar care s-a incumetat (prin toamna lui 2006) sa distribuie saptamanal si la un pret modic cate-o carte impreuna cu ziarul. La inceput a fost colectia Literatura, apoi au urmat altele, unele dintre ele piezandu-se pe drum: Enciclopedica, de exemplu (btw, stie cineva cand si daca au de gand sa publice in continuare si alte traduceri din colectia Decouvertes?).
Apoi incet-incet i s-au alaturat si alte ziare, diversificandu-se si mai mult spectrul: Jurnalul National (sanatate, bucatarie si casa), Adevarul ("100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca") si, mai, nou Financiarul cu excelentele ghiduri turistice DK. Pana la urma de ce ai cheltui pe un ghid -sa zicem al Vienei- 29,9 lei, in conditiile in care poti obtine o copie identica la doar 7,5 lei?
Si uite-asa, treptat-treptat cartile migreaza spre tarabe, parasind librariile in care cititorul nu mai indrazneste vrea sa intre. Mai ales acum, cand are alternative.

5 comentarii:

  1. Adevarul promoveaza cele "100 de carti" pe care trebuie sa le ai in biblioteca.. .asta nu inseamna neaparat ca si trebuie sa le citesti... Ironic, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect. Mai ales ca se gasesc mai greu decat Sfantul Graal :-|

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu mai intru în librăriile mari pentru că îmi place atmosfera. Rar cumpăr câte ceva. Dacă vreau să cumpăr merg la anticariat unde găsesc şi cărţi noi la preţuri mai mici - diferenţă de vreo 10 ron uneori

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare complicat să intri intr-o bibliotecă, așa că s-a căutat mediul cel mai simplu și mai puțin sofisticat, adică taraba, drept mijlocitor în calea unui nou gheșeft.

    RăspundețiȘtergere
  5. depinde si de anticariat..de exemplu in constanta cele in care am intrat eu au preturi foarte mari, apropiate cu cele ale librariilor: am gasit ulyse cu 50 ron editie f veche sau carti de la cotidianul cu 10 ron...in braila cand mai trec pe acasa mai gasesc cate ceva interesant si la pret de anticariat.cat despre preturile cartilor mi se pare convenabila oferta de la polirom..pe langa cea de 1 euro unde nu sunt doar carti proaste asa cum spun unii(mi am luat rushdie, faulkner si alti autori buni) e reducerea de 30 % care se simte mai ales la cartile mai scumpe

    RăspundețiȘtergere