vineri, ianuarie 27, 2006

insingurare

Azi m-am intalnit cu un coleg din gimmaziu plecat in Canada (via USA) si reintors in tara pentru documentare universitara. Am vorbit despre una, despre alta... Inevitabil, intrebarile (si discutia) au batut in zona: "Eh, si cum e acolo?"
Timp de cateva ore mi-a oferit o analiza pertinenta si reala a ceea ce se petrece acolo, in "habitatul" lui (nu as putea generaliza pentru toata lumea).
Reproduc cateva fragmente de discutie:
Aici in tara esti oarecum legat de toate si de toti (vizite la rude, bunici, matusi, cunostinte sau oameni la care trebuie sa apelezi pentru a rezolva ceva - "pile", faptul ca "statul cu parintii" te sufoca si exaspereaza in acelasi timp), stai pe banii parintilor, esti "constrans" sa iti faci o gramada de prieteni si sa ai o anumita mentalitate (sa nu iei bani imprumut si sa astepti ca ceilalti sa isi indeplineasca promisunile), dar mereu cu gandul la mirajul banului si a vietii altfel de peste ocean. Ajuns dincolo le ai pe toate. Statul iti ofera ceva imprumuturi si te poti descurca cat de cat (dar nu extraordinar). Ai cate 2-3 joburi part-time si incerci sa iti faci un viitor. Dar din pacate nu mai ai prieteni. Viata de acolo nu imi mai permite. Daca aici bateai la usa vecinului si cereai zahar (iar apoi el te cauta altadata pentru bani imprumut - si astfel se stabileau legaturi), dincolo stai singur cu zaharul tau, in masina ta inchiriata (pe creditcard) dar SINGUR.
Unul din ziarele de acolo scria la un moment dat: singuratatea a devenit un fenoment de masa, un fenomen trait in masa.

7 comentarii:

  1. Trist! Uite de ce ma simt eu bine acasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doare... e adevarat. Si simt ca asa mi se va intampla si mie daca plec. I hate loneliness. De-aceea evit mult sa plec pentru o perioada indelungata 'dincolo'. My life is fine right here.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu de el, dar de la cine stiu eu plecati in afara: rude, prieteni, cunostinte; stiu ca sunt comunitati de romani. In special in Canada.

    Recomand maine de la 15:55 pe TVR1 emisiunea Cealalta Romanie

    RăspundețiȘtergere
  4. am dat [si] peste un site care face un "versus": Romania vs. Canada in ceea ce priveste conitiile de trai, viata sociala etc...

    RăspundețiȘtergere
  5. parerea mea este ca 'singuratatea' nu este un fenomen care se poate relata 'geografic' sau 'national' - ci este conditionat de factori economic-sociali.
    Acum, cu 'valul de imbogatire' recent, nici in tara nu te mai poti duce la vecin dupa un pahar de zahar, pentru ca te musca ori cainele lui de paza, ori te opresc la usa 'body-garzii'.
    Adevarul este ca romanul 'ghiftuit' nu se mai asociaza nici el asa voios cu (fostii)prieteni, si nu-l mai intereseaza ca acestia raman fara zahar din cand in cand...
    Ceea ce evocati ca 'spirit romaesc', nu este (mai bine zis nu era) decit un fel de 'solidaritate a saracilor'... care a existat intotdeauna peste tot, si continua sa existe, in est si in vest, depinde in care cerc (economic-)social te afli.

    RăspundețiȘtergere
  6. Probabil ca depinde de cat de mare e familia si cat de bine te intelegi cu cei la care esti "legat". Dupa ce m-am intors dupa 4 luni de stat "in afara" am considerat vizitele, oamenii, locurile (care nu de putine ori ma calcau pe coada din diverse motive) niste binecuvantari! Pe de alta parte cred ca poti sa-ti faci prieteni oriunde..

    RăspundețiȘtergere
  7. Well...as zice mai curand ca "analiza" amicului tau trateaza un caz particular - cazul lui. Stiu aici cateva sute de romani care au prieteni, nu au 2-3 job-uri, ci doar unul (si acela stabil), etc.

    E vorba aici de adaptare... care difera de la caz la caz.

    RăspundețiȘtergere