joi, februarie 15, 2007

Batranul Gringo

Uite ca a aparut inca o carte (a 21-a) din colectia Cotidianul. Cum ieri a fost prea mare nebunie cu V-Day'ul, am zis ca o dimineata linistita ca asta e prielnica unui mini-review.
Asadar, cartea lui Carlos Fuentes foleseste pretextul unui fapt real pentru a vorbi despre moarte, dragoste, aventura si eroism. In 1913 un scriitor american trece in Mexic si se alatura revolutiei lui Pancho Villa. Istoric vorbind, acestea sunt ultimele date cunoscute. Fuentes nu are pretentia de a le completa, ci mai degraba de folosi intamplarea ca pe-un punct de pornire a unei naratiuni imaginare. Satul de viata, batranul scriitor de 71 de ani vine in Mexic cu gandul sa moara demn, lovit de un glont ("sa fii un gringo in Mexic; acest lucru inseamna eutanasie" - sunt cuvinte din ultima scrisoare trimisa prietenilor). Aduce cu el doar cateva carti (intre care si un volum cu Don Quijote), un colt 44 si o camasa curata. Aici il va intalni pe Tomas Arroyo, unul din generalii lui Pancho Villa si mai incolo pe Harriet Winslow, o tanara americanca ce venise ca tutore la copii unui bogatas mexican. Intre cele trei personaje dezvolta relatii si trairi diverse Harriet si Arroyo se indragostesc unul de altul iar batranul gringo ii priveste ca pe doi fii si, in acelasi timp indragostindu-se de Harriet. Acest triunghi amoros va avea in final consecinte nefaste pentru scriitor.
E o carte despre desnsa si greoaie despre dragoste, cat si despre politica si revolutia mexicana. Desi nu are un fir epic foarte bine pus la punct, cartea merita citita, mai ales ca e scrisa de unul din cei mai cunoscuti scriitori mexicani contemporani.
Pentru cei lenesi: exista si o ecranizare a cartii, cu Gregory Peck si Jane Fonda. Lectura/vizonare placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu